emg home
RSS

Hypo banka: Poskupljenje hrane moguće i ubuduće

15. septembar 2010. | 13:47

Izvor: Emg.rs

Iako je Vlada u poslednje vreme izrazito aktivna na planu sprečavanja zloupotreba tržišta i sprečavanja preteranog rasta cena pojedinih osnovnih namirnica (intervencije iz robnih rezervi kod ulja, subvencije proizvođačima mleka), čini se da je nastavak talasa poskupljenja hrane verovatan i u narednom periodu, procenjuju analitičari Hypo Alpe-Adria banke iz Srbije.

Ubuduće, takođe, možemo očekivati povećanje cene struje i gasa. Zahtev da se cena struje poveća za 10 odsto, a gasa za 18,5 odsto upućen je Vladi na razmatranje.

Nagoveštaji postoje da će povećanje cene struje biti moguća tek od januara 2011, dok je poskupljenje gasa moguće i pre toga. Rast akciza s kraja jula 2010. preliva se u maloprodajne cene cigareta i ovaj efekat će biti prisutan i narednih meseci, ocena je analitičara Hypo banke.

„Zbog svega toga ostvarenje cilja inflacije za kraj godine od šest odsto plus minus dva postaje sve veći izazov za NBS. Postoje ozbiljni signali sa tržišta na koje bi NBS morala da reaguje daljim zaoštravanjem monetarne politike“, saopštila je ta banka.

Na osnovu grubih proračuna, dovoljna je inflacija od dva odsto od septembra do kraja godine, da bi međugodišnja inflacija na kraju godine dostigla gornju granicu cilja od osam odsto, navodi se u saopštenju.

Ukpnom međugodišnjem rastu cena u avgustu od 6,6 odsto, najviše je doprinelo poskupljenje povrća od 11,8 odsto, električne energije od 7,1 odsto, goriva i maziva za putničke automobile od 6,8 odsto, zatim voća od 5,1 i duvana od 5,1 odsto.

Na usporenje rasta cena istom periodu, najviše je uticao međugodišnji pad cena mesa od 2,5 odsto, ulja od ko jedna odsto i hleba 0,7 odsto, saopštila je Hypo banka.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Cene, Tržišna analiza

Institucije: Narodna banka Srbije

Kompanije: Hypo Alpe Adria banka


Unesite tekst komentara:

<<

27. jun - 03. jul 2011.

>>