emg home

RSS

Počelo suđenje Šarićevoj grupi (VIDEO)

21. septembar 2010. | 09:09 13:21

Izvor: Emg.rs

Optuženi Željko Vujanović i Marko Vorotović negirali su danas pred Specijalnim sudom krivicu za učešće u švercu više od dve tone kokaina u grupi provoptuženog Darka Šarića. Sudsko veće odbilo je predlog da Šarićeva pisma prihvati kao njegovo izjašnjavanje o krivici.

“Ne osećam se krivim ni po jednoj tački optužnice jer to što tvrdi tužilac nije tačno”, rekao je Vujanović nakon što je tužilac Saša Ivanić pročitao optužnicu.

Vujanović je rekao da, po savetu advokata, još ne želi da daje izjavu, te da će to učiniti na nekom od sledećih sudjenja.

O krivici se takodje izjasnio i optuzeni Marko Vitorović, koji je rekao da nije kriv za krivična dela stavljanja u promet opojnih droga i zločinačko udruzivanje, ali je rekao da je kriv zbog nedozvoljenog držanja pištolja.

Vitorović je takodje promenio deo svog ranije datog iskaza, kada je rekao da ne poznaje Željka Vujanovića, i rekao da ga je “u stvari znao” ali ne pod imenom i prezimenom već pod nadimkom “Mrvica”.

Vitorović takodje nije hteo da danas iznosi svoju odbranu uz obrazloženje da se nalazi pod “psihijatrijskom terapijom”.

Branilac Darka Šarića Zdenko Tomanović predložio je sudskom veću da pisma koje je to veće dobilo od Šarića prihvati kao deo odbrane i njegovo izjasnjavanje o krivici, ali je veće taj predlog odbilo.

     


“Pismo ne može ni u kom slučaju da se tretira kao odbrana jer bi onda uveli praksu da se optuženi koji su u bekstvu dopisuju sa sudom. On (Šarić) može u svakom trenutku da dodje i iznese svoju odbranu”, rekao je predsedavajući sudskog veća Siniša Petrović.

Suđenje je počelo izlaganjem i proverom ličnih podataka optuženih, a kako su prvooptuženi Darko Šarić i Goran Soković u bekstvu, prvi je svoje podatke izložio trećeoptuženi Željko Vujanović iz Kragujevca.

Vujanović je, između ostalog, rekao da posle oduzimanja imovine od strane državnih organa ne poseduje više ništa, a da je pre toga posedovao „dosta stvari“.

„Posedovao sam kafe kazino sa mojim bratom Darkom Šarićem, kao i kuću koja mi je oduzeta“, rekao je Vujanović.

Pretres je prekinut nešto posle 13 časova posle pritužbi odbrane da su optuženi posle jučerašnjeg ročišta zadržani u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda umesto da budu vraćeni u Centralni zatvor, tako da, kako su rekli advokati, optuženi nisu bili u prilici da sinoć pripremaju svoju odbranu. Prema navodima advokata optuženih, oni zbog toga danas nisu izlagali svoju odbranu.

Suđenje se nastavlja sutra. 

 

Optuženo je 20 osoba. Darko Šarić i šest članova grupe su bekstvu i njima će biti suđeno u odsustvu, a Nebojša Joksović i Radan Adamović dobili su status svedoka-saradnika. Kao organizatori grupe označeni su Šarić, Goran Soković, obojica iz Pljevalja u Crnoj Gori, i Željko Vujanović iz Kragujevca.

Optuženi se terete za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, za šta je zaprećena kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna u trajanju od 30 godina do 40 godina. Specijalni tužilac Miljko Radisavljević izjavio je ranije da je Šarićeva grupa prošle godine, radi dalje prodaje, nabavila više od 2,4 tone kokaina.

Optuženi su i Marko Pandrc iz Kraljeva, Boško Nedić iz Beograda, Nenad Novaković iz Mladenovca, Draško Vuković iz Berana, Darko Tošić iz Pljevalja, Marko Vorotović iz Kotora, Nikola Pavlović iz Beograda, Dragan Labudović iz Berana, Dejan Rakić iz Kragujevca, Miloš Pandrc i Miloš Cajić iz Vrnjačke Banje, Miloš Krpović iz Beograda i Borisav Tunjić s prebivalištem u Beogradu. Oni su optuženi za pripadništvo organizovanoj kriminalnoj grupi za krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnog dela ali u blažem vidu, za šta je predviđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Za pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela optuženi su Mirko Knežević i Miloš Nikolić.

Optužnicom su obuhvaćene dve zaplene kokaina 2009. U prvoj, 15. oktobra 2009, u urugvajskoj luci Santa Lusija, nedaleko od Montevidea, na jahti Maui zaplenjeno je 2.174 kilograma kokaina. Nekoliko meseci kasnije, 19. januara 2010, zaplenjeno je 235 kilograma kokaina blizu Pize u Italiji.

Šarić je posebnom optužnicom optužen za pranje više od 20 miliona evra stečenih krijumčarenjem kokaina.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi