emg home
RSS

Jelena Rašić sutra u Hagu o krivici za nepoštovanje suda

21. septembar 2010. | 08:54 12:27

Izvor: Beta

Bivša članica tima odbrane bosanskog Srbina Milana Lukića, Jelena Rašić, izjasniće se sutra pred Haškim tribunalom o krivici po optužnici za nepoštovanje suda, objavio je sud u Hagu. Rašićevu su juče Tribunalu izručile vlasti Srbije.Tribunal danas nije obelodanio optužnicu protiv Rašićeve, ali iz prethodnih postupaka proizlazi da je ona optužena zato što je učestvovala u podmićivanju svedoka na suđenju Lukiću, koji je nepravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog zločina nad Muslimanima u Višegradu.

Svedok Zuhdija Tabaković je pred Tribunalom ranije priznao da je potpisao lažnu izjavu u Lukićevu odbranu u zamenu za 1.000 evra i da ga je na to podstakla Rašićeva, koja mu je već napisanu izjavu donela, a zatim mu dala i novac, rekavši da je od Lukića.

Tribunal je Tabakovića zatim osudio na tri meseca zatvora.

Tabaković je potvrdio je da je 18. oktobra 2008. u Sarajevu potpisao lažnu izjavu koju mu je ponudila Rašićeva, u to vreme referent za predmet u timu odbrane Milana Lukića.

Tabakovićeva lažna izjava je iskorišćena za Lukićev alibi u vezi s optužbom da je na obali Drine kod Višegrada u leto 1992. streljao petoricu muslimanskih muškaraca.

Premda je znao da će lažno svedočiti, budući da nije bio očevidac, niti je imao saznanja o događajima navedenim u izjavi, Tabaković je izjavu potpisao, kako je priznao, zbog toga što mu je novac bio neophodan.

U toj izjavi, pisalo je da je Tabaković streljanje gledao s druge strane Drine, a opis počinilaca nije odgovarao Lukićevom.

Kako je priznao Tabaković, Rašićeva mu je obećala još novca ako se pojavi pred Tribunalom i svedoči u korist Milana Lukića, odnosno ponovi ono što je navedeno u pisanoj izjavi.

Tabaković i Rašićeva su pisanu izjavu overili u opštini Novo Sarajevo, a Rašićeva mu je dala koverat u kojem je bilo 1.000 evra.

Na zahtev Rašićeve, Tabaković je do 24. oktobra 2008. pronašao još dve osobe koje su potpisale lažne iskaze u korist Milana Lukića. Te unapred pripremljene izjave, Tabakoviću je, takođe, predala Rašićeva.

Odbrana Milana Lukića je početkom 2009. lažne izjave Tabakovića i druge dve osobe obelodanila tužilaštvu Haškog tribunala kao deo svog dokaznog materijala.

Tribunal je Milana Lukića nepravosnažno osudio na doživotni zatvor, a Sredoju Lukiću izrekao je kaznu od 30 godina zatvora zbog zločina nad Muslimanima u Višegradu 1992-94, uključujući i spaljivanje više od 100 živih žena, dece i staraca.

Obojica su na tu presudu uložili žalbu.  

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi