emg home
RSS

Predstavljena studija koja sadrži propise EU iz energetike (VIDEO)

21. septembar 2010. | 13:31

Izvor: Beta

Studija "Vodič kroz EU politike - Energetika", koji je uradio Evropski pokret u Srbiji, a koja sadrži propise Evropske unije (EU) iz oblasti energetike koje će Srbija morati da usvoji i primeni, predstavljena je danas u Beogradu.Autor studije Aleksandar Kovačević je kazao na konferenciji za novinare da vodič ne sadrži ocenu zatečenog stanja, ali da će svi koji ga budu čitali moći da zaključe kakve sve promene iz te oblasti moraju da se sprovedu i kojom dinamikom.

     Studija sadrži propise koji iz oblasti energetike moraju već sada da se sprovedu i koji će u budućnosti morati da se sprovedu, kao i iskustva Slovačke koja je pomogla izradu studije, rečeno je na konferenciji za novinare.

Prema rečima Kovačevića, te propise i pravila treba da primene sve zemlje, bez obzira da li žele da postanu članice EU iz čisto ekonomskih razloga.

"Da primenjujemo ta pravila, sada ne bi imali problema sa cenom i uvozom gasa", objasnio je Kovačević.

Zamenik šefa Misije Ambasade Slovečke Jan Pšenica je kazao da Slovačka podržava Srbiju na putu ka EU, ne samo politički, već i kroz konkretne projekte u kojima prenosi svoja iskustva.

On je kazao da je ta zemlja energetski zavisna, da je 2009. godine kada je bilo problema sa isporukom gasa iz Rusije kao i Srbija osetila energetsku krizu i da je njihov interes zajednička evropska energetska politika.

Urednica vodiča Tanja Miščević je kazala da je ovo prvi od ukupno pet vodiča koje do sledeće godine namerava da izradi Evropski pokret u Srbiji.

     Miščevićeva, koja je potpredsednica Evropskog pokreta, je kazala da planiraju da izrade i vodiče iz oblasti poljoprivrede, zaštite okoline, trgovine i bezbednosti i pravosuđa.

"Osnovna namera je da se javnosti u Srbiji, pogotovo onoj koja je uključena u evropske integracije, na što jednostavniji način predstavi veoma kompleksna materija politika EU u tim oblastima", kazala je ona. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Energetika, Evrointegracije

Ličnosti: Tanja Miščević

Institucije: EU


Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi