emg home
RSS

Privrednici: Nismo izašli iz ekonomske krize

30. septembar 2010. | 14:51 14:58

Izvor: Emg.rs, Beta

Članovi Upravnog odbora Privredne komore Srbije danas su ocenili da je, i pored rasta industrijske proizvodnje i izvoza za sedam meseci ove godine, privredni rast u Srbiji i dalje nedovoljan i neujednačen i da se ne može govoriti o izlasku zemlje iz ekonomske krize.Privrednici su ukazali da je nelikvidnost jedan od najvećih problema privrede, za šta je glavni krivac država i preduzeća u njenom vlasništvu jer ne izmiruju svoje obeveze.

Potrebno je, kako je predložio predsednik PKS-a Miloš Bugarin, propisati da država i svi korisnici budžeta obaveze prema privredi izmiruju u roku do 60 dana.

Upravni odbor PKS-a se saglasio sa njegovim predlogom da se izmenama propisa obezbede uslovi za finansijsko restrukturiranje dužnika koji imaju tržišnu perpektivu, kao i da Fond za razvoj preuzme deo vlasništva u preduzećima od kojih ne može da naplati dospele rate kredita.

Ukazujući da je poskupljenje hrane glavni pokretač inflacije u Srbiji članovi Upravnog odbora su se založili za dugoročnu strategiju finansiranja poljoprivrede i hitno donošenje zakona o zadrugama i robnim rezervama, kako bi se obezbedila dovoljna proizvodnja i ponuda primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Ti zakoni su, prema rečima pomoćnika ministra trgovine Ljubiše Dimitrijevića, u pripremi.

Nema osnova da u narednom period budu visoke mesečne stope inflacije, ali i u slučaju da dođe do nekog nepredviđenog skoka, NBS ima instrumente da se inflacija vrati u predviđene okvire, rekao je Branko Hinić, direktor Centra NBS za istraživanje. On ipak nije garantovao da će inflacija ostati u predviđenim okvirima (šest plus-minus dva odsto).

"Približavamo se gornjoj zacrtanoj granici inflacije i postoji rizik da je pređemo", upozorio je Hinić.

Prema njegovim rečima, veliki skok inflacije u septembru, za oko tri procentna poena, posledica je rasta cena hrane u avgustu mesecu. Prošle godine je situacija bila obrnuta, pa su niske cene hrane generisale i nisku inflaciju, kaže Hinić dodajući da bi i ovaj “šok” koji se desio u avgustu trebalo da bude jednokratni.

Prema oceni Hinića, kurs dinara bi trebalo vezati za privredni rast, koji je veoma nizak.  "Moguće je u kratkom roku isforsirati privredni rast, ali pitanje je koliko je on održiv. A realni kurs je rezultat nedovoljnih strukturnih reformi", ocenio je Hinić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi