emg home

RSS

Beko nudi Vladi polovinu profita od stanova u „Luci Beograd“

21. oktobar 2010. | 10:35

Izvor: Blic

Biznismen Milan Beko nedavno je ponudio Vladi Srbije kompromis o „Luci Beograd”. Beko je, kaže izvor „Blica” iz Vlade, spreman da pola profita od prodaje stanova koje bi izgradio na toj lokaciji preda Vladi u poseban fond kojim bi ona raspolagala po svom nahođenju.

Naš sagovornik iz Vlade kaže da je biznismen ponudio da preduzeće „Luka Beograd” plati prenamenu zemljišta na određeni broj godina i da postigne sporazum sa gradskim vlastima Beograda o spornom zemljištu koje grad potražuje, u zamenu da mu dozvole da tu gradi.

“Beku nije bilo lako da prihvati obavezu prenamene zemljišta jer je u nekoliko navrata isticao da niko ne bi trebalo da plaća istu stvar dva puta, ali mu je očigledno stalo da postigne dogovor”, kaže naš izvor iz Vlade Srbije.

Naš izvor tvrdi da je Beko prvi biznismen koji je na taj način poslao poruku da neće ulaziti u obračun sa Vladom, iako je bilo najava da grupa tajkuna pravi front otpora Vladi Srbije delom i zbog toga što su nezadovoljni merama za koje veruju da su uperene protiv vlasnika krupnog kapitala.

Bekova ponuda dolazi nedugo nakon što je predsednik Srbije Boris Tadić rekao da bi među bogatim ljudima u Srbiji trebalo promovisati potez najbogatijeg čoveka na planeti Bila Gejtsa koji će pokloniti polovinu svog bogatstva.

Tadić je predložio da tajkuni plate most ili školuju srpske studente u inostranstvu, a ne da „formiraju fondacije koje deluju tragikomično”.

Predlog Beka je značajan jer upućeni tvrde da su prvi na listi kojima je zahtev Tadića bio upućen upravo on i vlasnik „Delte” Miroslav Mišković.

Iz izvora bliskih „Luci Beograd” na ove navode odgovaraju konstatacijom - „da li iko može da poveruje da bi ‘Luka Beograd’ mogla da napravi dogovor sa Vladom koji nije predviđen zakonom”.

Inače, predstavnici „Luke Beograd”, potvrđeno nam je, imaju razgovore sa članovima Vlade na sastancima koji se organizuju preko Privrednih komora Beograda i Srbije i NALED-a (Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj).

Grad Beograd i „Luka Beograd” se više godina spore oko prava korišćenja nad 110 hektara lučkog zemljišta, a do sada su vođena čak tri sudska spora u kojima su naizmenično grad i „Luka” upisivani i brisani iz zemljišnih knjiga kao korisnici prava nad tim zemljištem. Viši sud u Beogradu je u avgustu presudio da je „Luka Beograd” jedini nosilac prava korišćenja na oko 110 hektara zemljišta koje je bilo predmet spora. Na potezu je grad, koji može da pokrene parnični postupak i zahteva privremenu meru zabrane otuđenja i raspolaganja zemljištem. Gradske vlasti još to nisu uradile. V.d. direktora „Luke Beograd” Sofija Tasić je povodom poslednje presude rekla da je „Luci” time otvoren put za konverziju prava korišćenja u pravo svojine, što je opet preduslov da „Luka” postane vlasnik zemljišta i da u skladu sa Generalnim urbanističkim planom počne da gradi stambeno-komercijalni kompleks, „Grad na vodi”, planiran na ovoj lokaciji. Ona je navela da će „lučka delatnost nastaviti da se obavlja na 35 hektara, dok će na preostalih 80 hektara da se gradi pomenuti kompleks”.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Donacije, Stanogradnja, Infrastrukura

Ličnosti: Miroslav Mišković, Boris Tadić, Bil Gejts, Milan Beko, Sofija Tasić

Institucije: Vlada Srbije, Privredna komora Beograd, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj

Kompanije: Delta, Luka Beograd


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi