emg home
RSS

Medvedev: Greh bi bio ne iskoristiti šansu za odnose s NATO-om

05. decembar 2010. | 12:12

Izvor: Beta

Grad: Moskva

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio da bi bio greh ne iskoristiti priliku za bolje odnose Rusije i NATO, iako u Evropi kao moguć faktor destabilizacije ostaje antiraketni štit.

Medvedev je uoči posete Varšavi u ponedeljak kazao da iako je sadašnja administracija SAD učinila dobro što je odustala od starog projekta antiraketnog štita u Evropi, protivraketna odbrana ostaje problem.

"Kazao sam predsedniku SAD Baraku Obami da to što sada stvaramo nema značaja za njega ili mene, već će imati za 10 godina, kad se razvije sistem četvorostepene protivraketne dobrane. Ili će on biti zajednička inicijativa Rusije i NATO-a, što može da nas zaštiti od eventualne opasnosti, ili će se desiti to da Rusija u njemu ne nađe odgovarajuće mesto", rekao je Medvedev.

Ruski predsednik upozorio je da u tom drugom slučaju oko 2020. novi antiraketni kišobran može da postane faktor destabilizacije nuklearne ravnoteže. "To bi smanjilo mogućnosti odbrane Rusije, a u vezi s tim moglo bi da pokrene novu trku u naoružanju", naglasio je Medvedev.

Rusija, po rečima svog predsednika, ne gleda na NATO kao na pretnju, ali nekontrolisano širenje zapadnog vojnog saveza može da stvori uslove za destabilizaciju međunarodnih odnosa.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Vojna pitanja

Lokacija: Rusija

Ličnosti: Dmitrij Medvedev, Barak Obama

Institucije: NATO


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi