emg home

RSS

EK: Čekamo Martijeve dokaze za optužbe o Tačiju

15. decembar 2010. | 16:14

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Evropska komisija je danas saopštila da je potrebno da izvestilac Saveta Evrope Dik Marti podnese opipljive dokaze o tvrdnjama da je kosovski premijer Hašim Tači počinio ratne zločine da bi o tome dalju istragu pokrenuo Euleks.

Kako je saopšteno u Briselu, "Evropska komisija prima na znanje krajnje ozbiljno sve optužbe za organizovani kriminal i ratne zločine".

Dodali su da je "borba protiv organizovanog kriminala apsolutni prioritet i obaveza svih zapadnobalkanskih zemalja, a to isto važi i za Kosovo".

Portparolka EK Maja Kocijančič je na konferenciji za novinare rekla da su dva odvojena procesa optužbe Saveta Evrope i pitanje izbornog procesa na Kosovu i mogućnosti da Hašim Tači, uprkos teškim optužbama za zločine, ponovo bude premijer Kosova.

Ona je tako odgovorila na opasku da se u Martijevom izveštaju kaže da je Tači "nedodirljiv" i pod zaštitom SAD i drugih zemalja koje su priznale Kosovo.

Evropski diplomatski izvori upućeni u delovanje Euleksa preneli su agenciji Beta da "na Kosovu ništa nije zatvoreno, nijedan slučaj i sve može biti ponovo pokrenuto ako se dobiju čvrsti dokazi".

EU uzima "krajnje, krajnje ozbiljno i ove tvrdnje (Saveta Evrope), ali je Euleks misija vladavine prava, a ne misija s političkim mandatom".

A, kako je rekla portparolka EK Maja Kocijaničič, "ako gospodin Marti ima bilo kakve opipljive dokaze, pozivamo ga da ih preda nadležnim vlastima koje dalje mogu na tom osnovu postupiti".

Novinari su zatražili objašnjenje ko su te nadležne vlasti i da li je Evropska unija pokušala da i direktnim kontaktima s Prištinom razjasni nešto što je "očigledno krajnje teška optužba koju je iznela veoma uvažena međunarodna organizacija kao što je Savet Evrope".

Maja Kocijančič je odgovorila da je Euleks misija vladavine prava koja ima mandat i za istrage ratnih zločina i koja je za to nadležna.

Ona je dodala da su u prošlosti i UNMIK i Haški sud istraživali te zločine, konkretno trgovinu ljudskim organima, uključujući slučaj "žute kuće" u Albaniji, "pa su nekad nađeni, a nekad nisu nađeni dokazi", a tako je i sa istragama Euleksa.

Maji Kocijančič je postavljeno pitanje da li je Euleks, a ako nije zašto, imao uvid u ono što iznosi Dik Marti, a to su podaci o zločinima trgovine organima ubijenih Srba koje su tokom deset godina sakupile obaveštajne službe SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije i još nekih zemalja i NATO-a.

Ona je uzvratila da su te navode o zločinima istraživali prethodno i UNMIK i Haški sud, a sad i Euleks, da je bilo nekih dokaza, ali ne i dovoljno da se krene u sudske postupke.

Izveštač Saveta Evrope, napomenuli su novinari, daje i "političku tvrdnju da je Tači nedodirljiv zato što ima zaštitu SAD i drugih zemalja koje su priznale Kosovo, pa da li je tačno da je nedodirljiv?"

Odgovor predstavnice za štampu Evropske komisije bio je da su "pitanja organizovanog kriminala i ratnih zločina deo redovnog dijaloga sa svim stranama na Zapadnom Balkanu".

Na insistiranje novinara da li u ovakvim okolnostima i s obzirom na tako teške optužbe za zločine, Tači može i dalje biti viđen za premijera Kosova, predstavnica za štampu Evropske komisije je ponovila poziv Martiju da podnese opipljive dokaze za to ako njima raspolaže.

Zamoljena da kaže da li Tači, pre nego što bude dokazano da su optužbe o njegovim zločinima eventualno bez osnova, može za EU biti i dalje kandidat za novog premijera u Prištini, ona je ponovila da su i za Kosovo jasne obaveze koje stoje u procesu proširivanja EU.

I dodala da kad je reč o novom mandatu Tačija kao premijera, to nije stvar Evropske komisije, "koja očekuje da će izborni proces na Kosovu biti okončan na temelju zakona i međunarodnih standarda".

Ako Marti ima dokaze, nek ih predoči nadležnima, ponovila je Maja Kocijančič.

Na pitanje da li Euleks, kao što navodi Marti, ima problema u saradnji s prištinskim vlastima i Albanijom oko istraga, ona je uzvratila da Euleks "uopšte nema lake zadatke" i rekla da se o tome novinari obrate Euleksu u Prištini.

Na pitanje da li je Evropska komisija o tim teškoćama u saradnji Euleksa razgovarala s vlastima u Tirani, jer je Albanija među mogućim kandidatima za članstvo u EU, odgovor portparolke EK je glasio da je u izveštajima Komisije jasno predočeno da borba protiv organizovanog kriminala i ratnih zločina prioritetna obaveza svih zemalja u procesu pridruživanja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi