emg home

RSS

Dulić: Milijarde za prečišćavanje otpadnih voda

23. decembar 2010. | 14:38

Izvor: Emg.rs

Srbiji će biti potrebne stotine miliona evra ili čak milijarde da uloži u sisteme za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnju kanalizacione mreže, rekao je Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja.Prema podacima Ministarstva za godinu dana u u podzemne vode Srbije, iz industrije se ispusti 3.720 miliona kubika godišnje otpadnih voda, a od toga se prečisti dva miliona kubika. 

„Iz javnih kanalizacionih sistema, naselja i gradova 366 miliona kubika godišnje. Prečisti se  oko 54 miliona kubika iz domaćinstava“, rekao je Dulić na okruglom stolu o Upravljanju vodama u Srbije.

U Srbiji samo 35 odsto naseljenih mesta ima kanalizacionu mrežu, 65 odsto stanovništva živi u kućama u kojijma nema kanalizacije. Od kompelnte kanalizacione mreže u Srbiji samo šest do sedam odsto voda prečišćava se u skladu sa evropskim standardima, dodao je ministar.

U Srbiji je potreban ogroman broj postrojenja za prećišćavanje voda, i hiljade kilometara kanalizacione mreže.

Da bi dostigli cilj do 2019. da pokrivenost kanalizacione mreže podignemo na 65 odsto potrebno je 890 miliona evra investicija.

Akademik Milorad Miloradov smatra da će biti potrebna mnogo veća suma za investicije u prečišćavanjne voda nego što je ministarstvo preocenilo. On je rekao da je Mađarska uložila osam milijardi evra i da još nije u poptunosti rešila probleme.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ekologija, Vode

Ličnosti: Oliver Dulić


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi