emg home

RSS

Dulić: Ista rudna renta za NIS dok traju investicije

01. novembar 2011. | 12:11

Izvor: Beta

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić izjavio je danas da rudna renta za Naftnu industriju Srbije (NIS) neće biti povećana dok traju investicije te kompanije.

"Dok traju ulaganja u kapacitete u skladu sa međudržvnim sporazumom Srbije i Rusije na NIS se neće odnositi povećanje rudne rente, pedviđeno novim zakonom o rudastvu", kazao je Dulić novinarima na međunarodnoj konferenicji o rudama u Srbiji.

Dulić je dodao da će investicije NIS-a biti veoma brzo završene i da će tada kompanija plaćati više naknade za vađenje nafte i gasa.

Prema novom zakonu o rudarstvu, koji bi trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije za dve sedmice, rudna renta za naftu i gas će biti povećana sa tri na sedam odsto prihoda o prodaje tih sirovina.

Dulić je rekao da će po tom osnovu biti povećani prihodi budžeta Srbije.

Predstavnici NIS-a su ranije kazali da prema međudržavnom sporazumu Srbije i Rusije, u okviru koga je NIS prodat ruskom Gaspromnjeftu, uslovi poslovanja te kompanije ne bi trebalo da budu menjani sve dok se ne isplati novac uložen u modernizaciju NIS-a.

Taj rok još bije utvrđen, ali rukovodstvo NIS je potvrdilo da je spremno da o tome razgovara sa Vladom Srbije. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Energetika, Investicije, Rudarstvo

Ličnosti: Oliver Dulić

Kompanije: NIS


Unesite tekst komentara:

02. novembar 2011. 15:06:31

| Ljupce

0

U Norveskoj je rudna renta na naftu 70%, kod nas je 3%. Nemam komentara!

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi