emg home

RSS

Oko 1,5 milijardi evra investicija u RB Kolubara

01. novembar 2011. | 13:41

Izvor: Beta

Rudarski basen (RB) "Kolubara" planira investicije od 1,5 milijardi evra u narednih šest godina, najvio je danas direktor tog preduzeća Nebojša Ćeran.

Na konferenciji o mineralnim resursima, Ćeran je kazao da je 500 miliona evra potrebno za otvaranje novog ugljenokopa "Radljevo" i da bi taj novac trebalo da obezbedi investitor u okviru projekta gradnje termoelektrane "Nikola Tesla B3".

Preostalih milijardu evra investicija potrebne su za modernizaciju i otvaranje novih ugljenokopa, kako bi se obezbedila proizvodnja oko 30 miliona tona uglja godišnje za normalnu proizvodnju struje u termoelektrana Elektroprivrede Srbije (EPS), kazao je on.

Ove godine, dodao je Ćeran, RB "Kolubara" će iz sopstvenih sredstva investirati 80 miliona evra, a u 2012. godini oko 100 miliona evra. Očekuje se i oko 150 miliona evra kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj i Razvojne banke (KfW) iz Nemačke.

RB "Kolubara", zahvaljujući smanjenju troškova i racionalizaciji poslovanja, povećava investicione kapacitete za oko 20 odsto godišnje, kazao je on.

Ćeran je dodao da bi u narednih nekoliko godina trebalo da se zatvore kopovi na kojima se vadi oko polovina proizvodnje uglja RB "Kolubara" i otvore novi koji će nadoknaditi tu proizvodnju i podsetio da je u toku raseljavanje naselja Vreoci ispod kojeg je nalažište uglja.

Direktor RB "Kolubara" naveo je da to preduzeće, koje posluje u okviru EPS-a, u 2011. godini očekuje profit na nivou prethodne dve godine.

Kako je rekao Ćeran, u 2009. i 2010. godini taj najveći ugljenokop u Srbiji imao je poslovnu dobit od 20 do 25 miliona evra, a ukupna dobit bila je na nivou od dva do tri miliona evra.

"Uprkos teškoj poslovnoj godini očekujemo da ćemo ponoviti sličan rezultat", istakao je Ćeran.

On je kazao i da će u raseljavanje naselja Vreoci, sa oko 1.000 domaćinstava, tokom pet do šest godina biti uloženo 200 miliona evra, od čega je do sada uloženo 80 milioina evra.

"Izvesno je da će se preseljenje privesti kraju u predviđenim rokovima", rekao je Ćeran.

RB "Kolubara" ugljem snabdeva termoelektrane snage 3.250 megavata u kojima se proizvodi oko 51 odsto struje za potrebe tržišta Srbije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Energetika, Investicije

Ličnosti: Nebojša Ćeran

Kompanije: Rudarski basen Kolubara


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>