emg home

RSS

Mihalju Kertesu osam godina zatvora

27. decembar 2010. | 09:28 13:57

Izvor: Emg.rs

Bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes osuđen je danas na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina zatvora.

Kertes je osuđen na šest godina i osam meseci zato što je od 1994. do 2000. proneverio oko 116 miliona maraka, tri miliona dolara i skoro 830 miliona dinara, a toj kazni dodata je i kazna zbog učešća u zločinu na Ibarskoj magistrali, za šta mu je dosuđeno godinu dana i šest meseci.

Kertes je novac po nalogu tadašnjeg predsednika Srbije i potom Jugoslavije i predsednika Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića prebacivao u Beobanku i na račune preduzeća i pravnih lica koje je osnovala Beobanka umesto u Narodnu banku Jugoslavije i Službu društvenog knjigovodstva, kako je predviđao zakon.

Taj novac je korišćen, između ostalog, za finansiranje rada SPS-a i izborne kampanje te stranke 2000, ali je polagan i na račune raznih firmi, između ostalih Dinomag iz Bačke Topole, 600.000 maraka, ili Novkabel, kom je uplaćeno pola miliona maraka. Novac je uplaćivan i različitim pojedincima za opremanje stanova.

Novac je iz Uprave carina iznošen i na Kipar, na račune of-šor kompanija koje je osnovala kiparska jedinica Beogradske banke. Istraga je utvrdila da su of-šor kompanije otvarane u ime fizičkih lica koja s tim nisu bila upoznata te da je to urađeno po nalogu tadašnje direktorke Beobanke Borke Vučić.

Sud je utvrdio da je Kertes lično na Kipar izneo najmanje 38 miliona maraka, u pratnji jednog zaposlenog iz Uprave carina i jednog službenika Državne bezbednosti.

Sud Kertesa nije oglasio krivim po optužnici koja ga je teretila za zločinačko udruživanje. Po toj tački optužnice njemu je stavljano na teret da je s Miloševićem, predsednikom Savezne vlade Nikolom Šainovićem i bivšim ministrom finansija Jovanom Zebićem učestvovao u zločinačkom udruživanju radi pribavljanja finansijske koristi u dužem periodu. Sud je utvrdio da za to nema dokaza jer je uvidom u izveštaje 184 banke, koje je pribavila tadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunal Karla del Ponte, utrvdio da osumnjičeni nisu imali račune u tim bankama.

Za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je Kertes osuđen, zaprećena je kazna zatvora od pet do 12 godina, a sudsko veće je navelo da je presuda od osam godina u Kertesovom slučaju primerena težini dela i njegovom zdravstvenom stanju, jer boluje od dijabetesa.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

27. decembar 2010. 15:04:06

| tole

0

Zločin se ispati! Za osam godina kada izađe čekaće ga milioni i milioni eura...

27. decembar 2010. 16:42:04

| David i GOLIAT !!!!

0

.... SHHHWERCER !

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Mihalj Kertes od danas na slobodi

    28. septembar 2011. 18:09 |

  • Ljimaj i ostali se izjasnili da nisu krivi

    12. novembar 2011. 14:11 |

  • Sanader odbacio krivicu i po objedinjenoj optužnici

    10. novembar 2011. 11:11 |