emg home
RSS

Opozicija traži veća izdvajanja za poljoprivredu

28. decembar 2010. | 11:06 14:13

Izvor: Beta

Poslanici opozicionih stranaka zatražili su danas veća izdvajanja za poljoprivredu, za koju je predlogom budžeta za 2011. godinu predviđeno 2,5 odsto budžetskih rashoda.Poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS) ocenili su u toku rasprave o amandmanima na predloženi državni buddzet za 2011. godinu da bi izdvajanja za poljoprivredu trebalo da budu znatno veća.

Oni su naglasili da je neophodno da se povećaju subvencije poljoprivredi u situaciji kada u Srbiji postoji nestašica mleka i kada je smanjen broj grla krava.

DSS je zatražila i da se povećaju transferna sredstva lokalnim samoupravama.

Poslanici Srpske napredne stranke (SNS) predložili su da se smanje sredstva Ministarstva ekomomije namenjena "Fijatu" i da se preraspodele za povećanje agrarnog budžeta.

Oni su ocenili da Srbija od svih zemalja u regionu izdvaja najmanje sredstava za tu oblast po glavi stanovnika.

I Srpska radikalna stranka (SRS) takođe je zatražila povećanje sredstava za poljoprivredu i to tako što će se smanjiti sredstva za one stavke budžetskih korisnika kod kojih je Državna revizorska institucija naišla na nepravilnosti.

Oni su takođe zatražili da se sredstva namenjena za troškove putovanja preusmere na socijalnu zaštitu.

Poslanici Socijalističke partije Srbije (SPS) zatražili su veća sredsta za otklanjanje posledica zemljotresa koji je 1998. godine pogodio Mionicu.

U Skupštini Srbije traje rasprava o oko 380 amandmana na predloženi državni budžet za narednu godinu i prateće poreske i finansijske zakone. 

Predlog budžeta Srbije za 2011. godinu predviđa prihode od 724,4 milijarde, a rashode od 844,9 milijardi, tako da će decifit biti 120,5 milijardi dinara.

Budžet je projektovan u skladu sa procenom da će rast BDP-a u 2011. iznositi tri odsto, a da će inflacija biti u okviru od 4,5 odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Poslanici opozicije zatražili su juče tokom rasprave smanjenje budžetskog deficita, i subvencija za železnicu, povećanje izdvajanja za poljoprivredu, a parlament je razmotrio oko 70 amandmana.

Osim predloženog budžeta, poslanici razmatraju i amandmane na izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, na izmene poreskih zakona, kao i amandmane na izmene zakona o akcizama i o budžetskom sistemu.

O predloženom budžetu, pratećim zakonima i o setu pravosudnih zakona, parlament treba da se izjasni do srede, 29. decembra u ponoć, kada se završava redovno zasedanje Skupštine Srbije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Budžet

Institucije: Skupština Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

27. decembar - 02. januar 2011.

>>

Povezani naslovi