emg home
RSS

Radnici Zastave odbacili predlog Vlade

29. decembar 2010. | 12:39 13:53

Izvor: Beta, Emg.rs

Grad: Kragujevac

Radnici Zastava automobila odbacili poslednji predlog Vlade Srbije za rešenje statusa onih koji će biti proglašeni za tehnološki višak i najavili radikalizaciju protesta. U Ministarstvu za ekonomiju kažu da su štrajkači odbijanjem ponude pokazali da žele da ne rade i da večito žive na grbači svih građana Srbije i budžeta.

Oko 100 radnika te fabrike ušlo je Skupštinu Grada Kragujevca očekujući nastavak pregovora i najavilo radikalizaciju protesta.

Predsednik sindikata Zoran Mihajlović kazao je da su radnici koji su proglašeni za tehnološki višak ogromnom većinom odbacili jučerašnji predlog Ministarstva za ekonomiju jer ne žele socijalni program, već posao. "Radnici će ostati u Skupštini Grada sve dok ne bude rešen njihov status", kazao je Mihajlović.

On je naveo da su predstavnici sindikata juče imali razgovore u Ministarstvu i da im je tad ponuđeno da 910 radnika u naredna 24 meseca primaju po 20.000 dinara i otpremnina od 300 evra po godini staža. "To je bila ponuda uzmi ili ostavi, uz pretnju da nećemo dobiti ništa ako to ne bude prihvaćeno", kazao je Mihajlović.

On je dodao da je druga varjanta ponude da radnici u prvih šest meseci primaju po 25.000 dinara, 20.000 dinara u drugih šest meseci, a u poslednjih 12 meseci po 18.000 dinara.

Mihajlović je kazao i da im je u jučerašnjim razgovorima rečeno da će deca radnika koji su proglašeni tehnološki viškom biti prva pozivana za zapošljavanje u FAS-u.

 

Ministarstvo: Žele da ne rade i da žive na grbači građana

Radnici Zastava automobila su odbijanjem više nego fer ponude države pokazali da ne žele prekvalifikaciju i novi posao, rečeno je danas u Ministarstvu za ekonomiju. U Ministarstvu kažu da su štrajkači odbijanjem ponude pokazali da žele da ne rade i večito žive na grbači svih građana Srbije i budžeta.

U Ministarstvu ističu da ne odustaju od principa da onaj ko ne radi ne može ni dobijati platu, dodajući da nemaju ni moralno ni zakonsko pravo da novcem svih građana odrzavaju radna mesta koja ne postoje.

Radnicima Zastava automobila koji nisu primljeni u FAS, kako je navode u Ministarstvu, predloženo je da novac poreskih obveznika bude uložen u njihovu obuku za nova radna mesta koja su realna i koja će
nastati dolaskom kooperanata. "FAS će zaposliti blizu 2.500 ljudi i to je zagarantovano ugovorom. Nismo srećni što su iz Zastave preuzeli samo 1.153 radnika, voleli bismo da su sve radnike uposlili, ali nisu. To se ne može promeniti", navode u Ministarstvu.

Zato se tim radnicima nudi šansa da se kroz program prekvalifikacije osposobe da nađu posao kod kooperanata koji će u narednom periodu otvarati radna mesta u Kragujevcu. 

Radnici Zastava automobila će za vreme prekvalifikacije dobijati i otpremninu, u proseku 8.000 evra po čoveku, plus redovne mesečne nadoknade, navode u Ministarstvu i napominju da to znači da niko od tih radnika neće biti na ulici i bez novca.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

29. decembar 2010. 17:07:04

| Maja

1

Dragi "jadni" radnici Zastave. Kako bi se osecali da ste kao vecina radnika u privatizovanim fabrikama u drugim gradovima dobili otpremninu po 60EU po godini radnog staza i 6-18meseci na trzistu bez mogucnosti prekvalifikacije.Posto ja spadam u tu kategoriju,prijateljski savet,uzmite tu nezasluzenu orpremninu i zapocniste kao preduzetnici. Nadam se da Vam niko nije oduzeo znanje. Ako ga imate,dobijate dovoljno para da ga uporebite i dovoljno vremena da razmislite kako.Pozdrav od bivseg tehnoloskog viska.

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi