emg home
RSS

Slovačka očekuje da se provere optužbe protiv Tačija

05. januar 2011. | 15:46

Izvor: Beta

Grad: Bratislava

Šef slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda izjavio je danas u Beogradu slovačkim novinarima da očekuje istragu na osnovu optužbi da je kosovski premijer Hašim Tači umešan u zločine i trgovinu organima za transplantaciju, koje je naveo Dik Marti u svom izveštaju za Savet Evrope.

"Kao što Srbija ima obavezu pune saradnje sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji isti aršin treba da važi i za drugu stranu. Kada postoje tako ozbiljne sumnje o kojima govori Martijev izveštaj potrebno je da se temeljno istraže. U to nema sumnje", kazao je Dzurinda agenciji TASR.

Slovačka, po rečima ministra, očekuje da će rasprava o tom izveštaju švajcarskog senatora zakazana u plenumu Saveta Evrope za 25. januar biti otvorena a zaključci prihvaćeni.

Dzurinda je takođe istakao da bi trebalo povesti istragu o navodima da je tokom izbora na Kosovu u decembru bilo mahinacija.

Šsef slovačke diplomatije danas je specijalni gost na redovnom godišnjem savetovanju ambasadora Srbije u svetu.

Slovačkoj agenciji posle susreta sa srpskim ambasadorima Dzurinda je rekao da bi novo kosovsko rukovodstvo trebalo što pre da formira pregovarački tim i sedne za sto sa Srbijom.

"U našem je interesu, danas sam se uverio da je i u srpskom interesu a verujem da je i u interesu Prištine, da ti razgovori počnu i budu produktivni. Cilj je jasan - da se postigne dogovor i rešenje koje
će biti mirno i što je važno, trajno održivo", kazao je Mikulaš Dzurinda agenciji TASR.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Trgovina organima

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Hašim Tači, Dik Marti, Mikulaš Dzurinda

Institucije: Savet Evrope


Unesite tekst komentara:

<<

10. januar - 16. januar 2011.

>>