emg home
RSS

Vukčević i Bajić odlučuju o predmetu Purde

11. januar 2011. | 11:21 14:29

Izvor: Beta, B92

Grad: Zagreb

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i glavni tužilac Hrvatske Mladen Bajić na sutrašnjem sastanku mešovite komisije u Zagrebu doneće odluku o tome da li će srpsko tužilaštvo ustupiti predmet Tihomira Purde Hrvatskoj.Slučaj Tihomira Purde spada u grupu predmeta koje bi srpsko pravosuđe moglo da ustupi hrvatskom i postoji spremnost za to, saznaje agencija Beta u Tužilaštvu za ratne zločine.

Međutim, tek na sutrašnjem sastanku će biti postignut dogovor o tome, jer je, kako se navodi, slučaj Tihomira Purde "komplikovan" i sa mnogo detalja.

Ministri pravde Srbije i Hrvatske Snežana Malović i Dražen Bošnjaković predsedavaće sutra u Zagrebu sastanku mešovite komisije Srbije i Hrvatske za pripremu i razmenu popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine.

U Ministarstvu pravde je rečeno da će Tužilaštvo za ratne zločine doneti odluku o tome da li će slučaj biti ustupljen hrvatskom tužilaštvu. 

   

Purda ne želi u Srbiju


Tihomir Purda, hrvatski državljanin uhapšen u BiH na osnovu poternice iz Srbije, odlučno se protivi izručenju Srbiji, izjavio je njegov advokat.

"Purda nije dobro podneo činjenicu da ga u Srbiji traže zbog navodnih ratnih zločina i izričito se protivi izručenju", izjavio je advokat Dražen Zubak.

"Purda je dovoljno traumatizovan činjenicom da je i sam bio zatvorenik srpskih logora i ne veruje da bi ga u Srbiji očekivalo pošteno suđenje", rekao je Zubak i dodao da niko zapravo ni ne zna za šta se Purda tačno tereti.

Zubak, zastupa Purdu po službenoj dužnosti dok ga ne zameni drugi advokat.

Purda je izrazio protivljenje izručenju Srbiji i na raspravi o izručenju održanoj u Sudu BiH prošle sedmice, pa je sud naložio pokretanje redovnog postupka predviđenog u takvim slučajevima.

 

Bošnjaković demantuje da je Purda prepušten Hrvatskoj

 

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković demantovao je ranije danas nezvanične navode pojedinih medija da je Srbija već prepustila Hrvatskoj slučaj Tihomira Purde koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u BiH gde je uhapšen po poternici Srbije zbog sumnje u ratne zločine.

Zagrebački Jutarnji list danas piše da ne postoje nikakve formalno-pravne prepreke da Purda bude izručen Hrvatskoj i dodaje da će ta informacija biti zvanično potvrđena sutra na sastanku u Zagrebu ministarke Malović i tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića s hrvatskim kolegama Draženom Bošnjakovićem i Mladenom Bajićem.

Taj list takođe piše da su na snazi još četiri Interpolove poternice za hrvatskim građanima koje Srbija sumnjiči za ratne zločine, a ne 40 kako je objavljeno u pojedinim medijima.

Pored Purde na poternicama se nalaze Petar Janjić i Danko Maslov koji se sumnjiče da su počinili ratne zločine u Vukovaru, kao i Agim Čeku i Siniša Mišić koji su hrvatski državljani, ali koje srpski Interpol traži zbog navodnih zločina počinjenih na Kosovu, dodaje zagrebački list.

Tihomir Purda uhapšen je 5. januara na graničnom prelazu Županja-Orašje, između Hrvatske i BiH, po poternici koju je za njim raspisala Srbija zbog sumnje da je počinio ratne zločine.

Zbog tog hapšenja reagovali su najviši hrvatski zvaničnici, a juče su o tome telefonom razgovarali premijerka Hrvatske Jadranka Kosor i predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić i Kosor su zaključili da o ovom i svim ostalim slučajevima mora da razgovaraju ministri pravosuđa Hrvatske i Srbije, navedeno je iz kabineta hrvatske premijerke. Takođe je istaknuto da su se Tadić i Kosor složili da ministri pravosuđa dve zemlje usklade stvarne popise lica protiv kojih je pokrenut bilo kakav postupak.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

27. jun - 03. jul 2011.

>>

Povezani naslovi