emg home
RSS

LDP: Vlast omogućila NIS-u da zadrži povlašćeni položaj

12. januar 2011. | 14:40

Izvor: Emg.rs

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović optužio je danas vlast u Srbiji da je podizanjem akciza na uvozno gorivo za pet dinara poništila sve pozitivne efekte liberalizacije uvoza proizvoda od nafte i da je omogućila NIS-u da zadrži povlašćeni položaj na tržištu."Na taj način je omogućeno NIS-u da praktično zadrži izuzetno povlašćeni položaj na tržištu, da njegov prostor za profit bude mnogo veći, a građanima produžilo obavezu da plaćaju jedan od najskupljih benzina u Evropi i najskuplje i najnekvalitetnije gorivo u regionu", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Lider LDP-a je dodao da je "bezobrazluk" prema građanima i kompanijama koje se bave poslovima sa naftom da se u istom danu ukine monopol NIS na preradu benzina a da se uvede namet na uvoz benzina koji pravi razliku u ceni od skoro pet dinara u korist NIS.

"Time se onemogućava slobodna konkurencija, a cene goriva će i dalje nesmetano diktirati kompanija koja je ostala u zaštićenom položaju. To, naravno, znači i da će tržištem dominirati nekvalitetnije gorivo, koje su proizvodi iz domaćih prevaziđenih tehnologija", naveo je Jovanović.

Jovanović je dodao da se takvim potezima ugrožavaju i evropske integracije jer Srbija nikada neće stići u Evropu ako i dalje bude štitila državne monopole ili monopole koji su ustupljeni drugim zemljama. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Monopol, Gorivo, Stranke

Ličnosti: Čedomir Jovanović

Institucije: LDP

Kompanije: NIS


Unesite tekst komentara:

<<

17. januar - 23. januar 2011.

>>

Povezani naslovi