emg home
RSS

Đelić: Dvopartijski sistem najbolji na duži rok

13. januar 2011. | 10:29

Izvor: Emg.rs

Na duži rok, najbolje rešenje za Srbiju je dvopartijski sistem, kaže u intervjuu za Ekonom:east vicepremijer Božidar Đelić. „Tome će se usprotiviti manje partije, ali neminovno idemo ka koncentraciji na srpskoj političkoj sceni“, dodao je on.

On je dodao da u 2011. građani Srbije ne treba da očekuju veća pomeranja kupovne moći, ni u negativnom, ni u pozitivnom pravcu. Odgovarajući na pitanje Ekonom:easta da li je Vlada svesna da su plate u Srbiji najniže u regionu, inflacija najveća u Evropi, nezaposlenost 20 odsto i da je broj siromašnih porastao na milion, Đelić kaže da je Vlada potpuno svesna ekonomske realnosti Srbije, ali da pomenute indikatore treba posmatrati u određenom kontekstu.

„Prosečna plata u Srbiji je na nivou Bugarske i nešto veća od nivoa Rumunije, koje su članice EU. U javnosti se ipak naše plate češće porede sa onim iz bivših jugoslovenskih republika, koje nisu sve na održivom nivou. Tačno je da su se plate u Srbiji u poslednje dve godine relativno smanjile i to je prvenstveno posledica depresijacije dinara jer druge zemlje SFRJ imaju fiksirane ili slabo plivajuće kurseve svojih valuta“, kaže Đelić i dodaje da je visok nivo nezaposlenosti i s njim povezano siromaštvo trenutno najveći problem s kojim se Srbija suočava.

Đelić je dodao da, pored statusa kandidata u decembru, dobijanje datuma za početak pregovora za ulazak Srbije u Evropsku uniju najviše će zavisiti od nalaženja dva preostala haška optuženika i sadržaja dva sledeća izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Plate, Politika, Evro-integracije

Ličnosti: Božidar Đelić, Serž Bramerc

Institucije: Vlada Srbije

Kompanije: Politika


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Špindeleger: Srbija napredovala na putu ka Evropi

    27. oktobar 2011. 15:10 |

  • Finska podržava Srbiju na putu ka EU

    20. oktobar 2011. 14:10 |

  • Bramerc: Dinamika suđenja Šešelju - neuspeh

    19. oktobar 2011. 17:10 |