emg home

RSS

EP: Na Kosovu se traži vlada čistih ruku

18. januar 2011. | 09:15

Izvor: Beta

Grad: Strazbur

Na decembarskim i delimično u januaru ponovljenim izborima na Kosovu su uočena poboljšanja, ali je bilo i ozbiljnih prevara, kršenja izbornih pravila i neuvažavanja međunarodnih standarda, ocenjeno u Evropskom parlamentu u Strazburu i primećeno da mnogi međunarodni predstavnici traže formiranje vlade “čistih ruku”.

U izveštaju koji je tim posmatrača EP podneo u Spoljnopolitičkom odboru parlamenta Evropske unije, upozoreno je na prevare prilikom brojanja glasova i pretnje, prenela je poslanica Ulrike Lunaček. Ona je navela da sad i međunarodni predstavnici traže formiranje vlade "čistih ruku", a to znači bez osoba koje pod istragom za kriminal.

Ona je upozorila i na to da je sad na Kosovu opšte stanje veoma teško, uključujući izveštaj Dika Martija i Saveta Evrope o trgovanju ljudskim organima.

Šef delegacije EP za saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana Eduard Kukan je rekao da je opšti utisak povoljan, ali da je u više izbornih jedinica bilo jasnih nameštanja i falsifikovanja izbornog postupka. "To se ponovilo i u drugom krugu izbora", dodao je Kukan, takođe bio član posmatračke misije EP.

"Bez vidnih poboljšanja procesa demokratizacije na Kosovu ne može se ići napred. Ovakav izborni proces na Kosovu koči opšti napredak i dijalog Prištine s Beogradom", naveo je on.

Poslanik Jelko Kacin je izjavio da su, uprkos svim teškoćama, ponovljeni izbori u Dečanima, Glogovcu i Srbici ipak dali rezultate jer su premijer u ostavci i njegova stranka izgubili dva poslanička mesta.

Kacin je ocenio da je povoljno bilo to da su kosovski Srbi izašli u većem broju na izbore.

U poslaničkoj raspravi je rečeno i da mora biti postavljeno pitanje da li je trebalo ishitreno ići na priznavanje nezavisnosti Kosova i da li na Kosovu postoje čvrste institucije. Utisak je, posebno posle izveštaja Dika Martija, da na Kosovu deluje organizovana mafija, s mrežama trgovine organima, drogom, oružjem. “A o Kosovu govorimo kao da je to bilo koja prihvatljiva zemlja", rekao je jedan španski poslanik.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi

  • Lunaček: Potrebno da svi u EU priznaju Kosovo

    20. decembar 2011. 15:12 |

  • Ljajić: Profitirale antievropske snage

    12. decembar 2011. 09:12 |

  • Ljajić: Raspisivanje izbora ne zavisi od odluke Saveta EU

    07. decembar 2011. 09:12 |