emg home

RSS

Ćirić: Najveći izazovi 2011. inflacija i kurs

18. januar 2011. | 11:50 16:45

Izvor: Emg.rs, Beta, Tanjug

Najveći izazovi ove godine biće inflacija i depresijacija dinara, izjavio danas na konferenciji Juromani u Beču Nebojša Ćirić, državni sekretar u Ministarstvu za eknomiju.

“Biće teško inflaciju držati u planiranim okvirima, imajući u vidu da je prošle godine bila viša od 10 odsto. Postojali su cenovni pritisci krajem prošle i početkom ove godine, ali će precizne animalize i prognoze biti moguće posle prvog kvartala, rekao je on. Analize banaka pokazuju da bi ove godine inflacija mogla dostići 7,5 odsto”, rekao je Ćirić.

Ćirić je dodao kako očekuje da 2011. bude malo bolja za građane nego 2010. Standard će malo porasti pošto su odmrznute plate u javnom sektioru i penzije, usvojen je program mera Vlade Srbije, a sve to zajedno treba da omogući i građanima i privredi da žive bolje, rekao je on.

Govoreći o privatizacijama, on je izjavio kako ne veruje da će Srbijagas biti privatizovan jer je reč o osetljivoj delatnosti, ali je i dodao da je to pitanje za Ministarstvo za energetiku. On je dodao da strateške partnere treba tražiti za konkretne projekte, kao što je to bilo u slučaju skladišta gasa Banatski dvor.

Ćirić je izjavio da Elektroprireda Srbije neće biti privatizovana jer je to veliki, strateški važan sistem. "Privatizacje EPS-a u mandatu ove vlade neće biti. Potrebni su unapređenje i podizanje kapaciteta EPS-a uz saradnju sa strateškim partnerima”, kazao je on.

Ćirić je naveo da su raspisani tenderi za nove termoelektrane, gde će EPS uložiti zemljište i određena prava, a strani investitor će napraviti nove termoelektrane.

Kako je istakao, takva saradnja sa strateškim partnerima za EPS je moguća, ali ne i privatizacija u originalnom smislu.

"Na ovom uvodnom panelu smo imali prilike da razmenimo iskustva o 2010. godini, odnosno o makroekonomskoj situaciji u Srbiji i zemljama regiona, konkretno u Hrvatskoj, Crnoj Gori i da čujemo iskustva investicionih bankara o tome kako oni vide naše države, kakvi su izazovi koji nas očekuju i koje to strukturne reforme naše ekonomije treba da urade ljudi i vlade koji su zaduženi za iniciranje i sprovođenje takvih reformi", naglasio je Ćirić.

On je ocenio da je srpska privreda, prema određenim makroekonomskim pokazateljima, iznad proseka regiona, naročito po pitanju rasta bruto domaćeg proizvoda i izvoza.

 

FIAT naručio opremu vrednu 400 miliona evra

FIAT je naručio opremu vrednu oko 400 milona evra za fabriku u Srbiji i proizvodnja novog modela automobila bi trebalo da počne na vreme, izjavio je Ćirić.

On je kazao da je generalni direktor FIAT-a Serđo Markione kazao da su strateški pravci razvoja kompanije u Evropi fabrike u Poljskoj i Srbiji.

 

Vlada će akcije BAS prodati samo Beogradu

Državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije Nebojša Ćirić izjavio je danas da će Vlada Srbije svojih 40 odsto acija u preduzeću Beogradska autobuska stanica (BAS) prodati isključivo Gradu Beogradu.

On je kazao da je Beograd najbolji partner za razvoj i budućnost BAS, navodeći da bi to olakšalo i eventualno izmeštanje stanice.

Logično je da vlasnik BAS bude grad Beograd, ali većinski paket akcija imaju mali akcionara, tako da će oni doneti konačnu odluku, kazao je Ćirić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi