emg home

RSS

Šabić: Ministarstvo izigralo pravo tražioca informacije o ugovoru sa Fijatom

03. novembar 2011. | 11:21 16:48

Izvor: Beta, Tanjug

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je danas da je Ministarstvo ekonomije "izigralo pravo tražioca informacije" dostavljanjem Savetu za borbu protiv korupcije potpuno zatamnjenih aneksa ugovora Vlade Srbije i Fijata.

"Ministarstvo je bilo dužno da tražiocu informacije, u ovom slučaju Savetu, objasni zašto neke informacije, zatamnjene, samtra tajnom još u prvoj fazi postupka, a ne tek u fazi izvršenja naloga poverenika, jer ovako zapravo izigrava pravo tražioca", rekao je Šabić.

Šabić je naveo da je Ministarstvo još u prvoj fazi bilo dužno da Savetu kao tražiocu informacije omogući da se povereniku žali i zbog zatamnjivanja, odnosno davanja statusa tajnosti nekim informacijama, u ovom slučaju ogromnoj količini od 20 kilograma papira.

Šabić je rekao da ako neko smatra da u ugovoru postoje informacije koje zaslužuju karakter tajnosti, onda je on to u prethodnom postupku morao da uradi, a ne u postupku izvršenja rešenja poverenika, a da prethodno ćuti i ne pozove se na to.

Ministarstvo ekonomije je, naveo je Šabić, u prethodnom postupku Savetu moralo da skrene pažnju da misli da su određene informacije tajne i da će ih zacrniti, kao i da će mu dostaviti tekst bez tih informacija zato da bi Savet kao tražilac informacija mogao na tu okolnost da se žali povereniku.

Šabić je rekao da je Savet u vezi sa poslom Vlade i Fijata tri puta podnosio žalbe povereniku zbog tri različite stvari.

"Prvi put je Savet pokušao od Ministarstva ekonomije da dobije zapisnik o pregovorima između naših predstavnika i kompanije Fijat u vezi sa celim poslom. Nije je dobio, žalio se povereniku i ja sam usvojio žalbu saveta i naložio ministarstvu da dostavi taj dokument, što je ministarstvo i učinilo", naveo je Šabić.

Dodao je da je drugi put Savet u vezi sa istom stvari zatražio tekst samog ugovora, dakle pravnog posla koji je obavljen, i takođe ga nije dobio i opet bio prisiljen da se žali povereniku.

"Ja sam zatražio od ministarstva izjašnjenje o razlozima uskraćivanja informacija i ministarstvo je u tom postupku ipak, nakon moje intervencije, odlučilo da Savetu da traženi dokument i o tome me obavestila predsednica Saveta Verica Barać, pa sam obustavio taj postupak", rekao je Šabić.

Poverenik je naveo da mu je zatim stigla treća žalba koja se odnosila na anekse ugovora koje Savet opet nije dobio od ministarstva pa se žalio povereniku.

"Ja sam zatražio izjašnjenje koje je stiglo i nije bilo prihvatljivo, pa sam naložio da se ti dokumenti daju savetu. Ovoga puta ministarstvo nije postupio po nalogu poverenika, iako je nalog konačan i obavezujući, pa je Savet zatražio od poverenika da pristupi merama koje ima na raspolaganju u vezi sa prinudnim izvršenjem", rekao je Šabić.

Poverenik je objasnio da on moze da izrekne dve kazne ministarstvu i da je to sve što on može.

"Međutim, pre nego što sam pristupio tom postupku dobio sam obaveštenje od ministarstva da su oni postupili po mom nalogu i da su dostavili savetu tražene papire. Međutim, dostavili su ih zatamnjene", rekao je Šabić.

 

Cenzura na zahtev Fijata

Pojedini delovi Aneksa ugovora Vlade Srbije sa Fijatom su cenzurisani i nisu dostupni javnosti na zahtev te italijanske automobilske kompanije, potvrdio je danas direktor vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, on je rekao da je, prema podacima ministarstva ekonomije, "Fijat" tražio da se stavi oznaka tajnosti na deo Aneksa tog  ugovora, jer bi objavljivanje tih podataka štetilo njegovim interesima.

Prema rečima Mihajlovića, ceo Aneks ugovora biće dostupan nezavisnom regulatornom telu koje bude imenovala Vlada Srbije.

 

Verica Barać: Skrivanje ugovora s FIAT-om je bahatost države

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila da je skrivanje ugovora s FIAT-om vrhunac bahatosti i cinizma Vlade Srbije.

"Potpuno zatamnjen ugovor Vlade Srbije i FIAT-a, koji je Savet dobio od Ministarstva za ekonomiju, je ruganje građanima Srbije, za čiji interes je Savet pokušao da sazna detalje tog dokumenta", rekla je Verica Barać.

Ona je objasnila da je Savetu dostavljeno više od 20 kilograma papira gde su zatamnjeni svi podaci koji se odnose da obaveze ugovornih strana, sa obrazložnjem da su poslovna tajna. "Nedopustivo je da poslovna tajna bude ono što plaćaju svi građani Srbije jer je ugovorom s FIAT-om država preuzela obaveze koje se isplaćuju iz budžeta", istakla je Verica Barać.

"I do sada se dešavalo da budu cenzurisani podaci u dokumentima koja smo dobijali od državnih institucija, ali ugovorom s FIAT-om Vlada je pokazala da ne preza ni od čega u zavaravanju građana i izbegavanju kontrole", rekla je Verica Barać.

Ministar za ekonomiju Nebojša Ćirić izjavio je danas da su u verziji ugovora koji je poslat Savetu zacrnjeni aneksi ugovora koji su poslovna tajna, i to na zahtev FIAT-a. Ćirić je izjavio da se radi o određenim stvarima tehničke prirode koje su osetljive za realizaciju projekta FIAT-a i zbog toga ne mogu biti objavljene.

Radi se o aneksima koji se odnose na novi model, na određene stvari koje treba da budu urađene u fabrici, određene mašine, način rada i prema mišljenju centrale FIAT-a u Torinu to je poslovna tajna, objasnio je ministar.

"Ugovor kao takav, njegov integralni deo, je javan i nalazi se i danas na Internetu", naveo je Ćirić. Prema njegovim rečima, nijedan podatak u vezi sa obavezama Srbije u tom projektu, ulaganja u fabriku, podsticaja koji se daju, ulaganja u infrastrukturu u krugu fabrike i u lokalne puteve i autoputeve nije nikakva tajna.

"Svakom ko smatra da postoji nešto u ugovoru što treba pogledati, i Savetu za borbu protiv korupcije i svima, mogu da uputim poziv da ili kod nas u ministarstvu ili negde u Vladi ili u FIAT-u pogledaju taj ugovor. Jednostavno se radi o tome da su neke stvari osetljive za realizaciju projekta i prvenstveno su tehničke prirode. Oni koji treba i hoće da znaju šta se nalazi u aneksima, njima su vrata otvorena", dodao je on.

 

Tabaković: Niko tačno ne zna koliko košta ugovor sa Fiatom

Potpredsednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je aktuelna vlast u Srbiji dobila izbore na dva lažna obećanja - besplatnim akcijama i na Fijatu.

U saopštenju SNS-a se navodi da je ona na današnjoj konferenciji za novinare kazala da niko još tačno ne zna koliko Srbiju košta ugovor sa italijanskim Fijatom.

"Ja znam samo da je Srbija nedavno dala garanciju u republičkoj Skupštini za kredit od 200 miliona evra, a da se kredit kao način realizacije ove investicije nije ni pominjao", kazala je Tabakovićeva koja je i šef ekonomskog tima SNS-a.

Prema njenim rečima, Srbija polaže pravo na 33 odsto akcija u Fijatu sa uloženih 100 odsto sredstava koje su u javnosti predstavljene.

"Po onome što smo do sad uspeli da saberemo, preko 200 miliona evra je Srbija dala u novcu, 49 miliona evra u nekretninama (zgrade), besplatno je data infrastruktura grada, a pravljeni su i putevi do tamo", kazala je ona.

Potpredsednica SNS-a je naglasila da Ministarstvo finansija Srbije mora da u skladu sa zakonom o kontroli državne pomoći izračuna i pokaže građanima kako i koliko se subvencioniše strani investitor.

"Tvrdnja SNS-a je da ova vlast ne pokazuje koliko dinara iz budžeta daje bilo kom stranom investitoru i koliko donosi Srbiji kao povraćaj. Za Fijat bi taj podatak morao da postoji, ne zato što su izgubljene 3,5 godine na obećanjima nego zato što ne možemo da govorimo o pravima i državi u kojoj oni koji nemaju, pune budžet da bi iz njega novac išao onima koji imaju", kazala je ona. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi