emg home
RSS

Obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta

27. januar 2011. | 10:24 13:35

Izvor: Emg.rs, Beta

Grad: Novi Sad, Aušvic

Polaganjem venaca i odavanjem pošte žrtvama na centralnoj državnoj ceremoniji kod Spomenika žrtvama genocida na Starom sajmištu u Beogradu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta.

Vence su položili ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, u ime Vlade, predstavnici ambasada Izraela, Nemačke i Holandije, Saveza jevrejskih zajednica Srbije i Skupštine Beograda.

Ceremoniji su prisustvovali i preživeli zatočenici logora u Drugom svetskom ratu i potomci žrtava.

Ljajić je rekao da je godišnjica oslobođenja najvećeg logora, Aušvica, prilika da svi građani demokratske Srbije pošalju jasnu poruku da neće dozvoliti da se strahote holokausta ikad ponove.

On je rekao da potomci treba da budu odgajani u duhu nenasilja, razumevanja, rodoljublja, poštovanja različitosti, zajedničkog života i saradnje i istakao da Vlada Srbije saoseća sa žrtvama i stradanjem šest miliona Jevreja koji su ubijeni tokom Drugog svetskog rata.

Ljajić je podsetio da je u Srbiji od decembra 1941. do maja 1942. u logoru Staro sajmište ubijeno 6.320 Jevreja. "Tragičan bilans holokausta govori da od oko 15.000 Jevreja koji su živeli u našoj zemlji pre aprila 1941. njih 90 odsto nije preživelo Drugi svetski rat", rekao je Ljajić i podsetio da je Srbija, posle Estonije, bila druga okupirana teritorija na kojoj od avgusta 1942. više nije bilo Jevreja.

Obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta ustanovljeno je 1. novembra 2005. rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija jer su na taj dan 1945. sovjetske trupe oslobodile najozloglašeniji nacistički logor Aušvic.

 

Predsednici Nemačke i Poljske Aušvicu osudili holokaust

Predsednik Nemačke Kristijan Vulf osudio je danas u Aušvicu, tokom susreta s mladim Nemcima i Poljacima, zločine nacista nad Jevrejima i holokaust kao ogromno varvarstvo.

Vulf danas, zajedno sa predsednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim i preživelim logorašima u Aušvicu, na svetski Dan holokausta, odaje poštu žrtvama.

Komorovski je podsetio da pripada generaciji koja je odrasla u senci rata i uspomena na ratne zločine i naglasio da to osećanje bola traje generacijama. "Nema mogućnosti pomirenja naroda ako zajedno ne prihvate istinu", naglasio je Komorovski.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Godišnjica, Holokaust

Ličnosti: Rasim Ljajić, Bronjislav Komorovski, Kristijan Vulf

Događaji: Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta


Unesite tekst komentara:

<<

31. januar - 06. februar 2011.

>>