emg home
RSS

Proizvođači mineralnih voda traže niže cene naknade

27. januar 2011. | 17:45

Izvor: Beta

Proizvođači mineralnih voda Srbije saopštili su danas da od države zahtevaju smanjenje naknada za korišćenje voda za skoro četiri puta, odnosno na nivo naplate u Evropskoj uniji (EU), kako im proizvodnja ne bi bila ugrožena."Proizvođači mineralnih voda trenutno plaćaju naknadu za korišćenje voda u iznosu većem od 11 evra po kubnom metru, dok je u EU, najveća naknada te vrste iznosi tri evra po kubnom metru", rekla je predsednica Upravnog odbora Udruženja proizvođača mineralnih voda Srbije Zorica Vukčević-Kljajić na sasatanku u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Prema njenim rečima, od septembra prošle godine nije uspeo nijedan pokušaj da se predstavnici proizvođača mineralnih voda sastanu sa predstavnicima vlade i Direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede kako bi se razgovaralo o visini tih naknada.

Zorica Vukčević-Kljajić, koja je i direktorka operacija u "Knjaz Milošu", navela je da je u proteklih pet godina ta kompanija za naknade državi i lokalnoj samoupravi uplatila 20 miliona evra, što je trebalo da se iskoristi za obnavljanje i održavanje vodenih resursa, ali do toga nije došlo.

Ona istakla da ta sredstava nisu iskorišćena ni za obnovu i povećanje kapaciteta vodovoda u Aranđelovcu, čiju vodu "Knjaz Miloš" koristi u delu procesa proizvodnje.

Kako je ocenila, ukoliko se iznos naknade za korišćenje voda ne dovede na prihvatljiv nivo i time delimično poveća konkurentnost domaćih proizvođača, dolazaku Srbiju velikih trgovinskih lanaca, poput nemačke "Bile", mogao bi da znači uništavanje domaće industrije mineralnih voda, jer će tržištu biti ponuđena jeftinija voda stranih proizvođača.

Direktorka Poslovne zajednice proizvođača mineralnih voda Srbije Branka Šerović kazala je da je prošle godine naknada za korišćenje vode iznosila 1,2 dinara po litru, a da se ove godine očekuje povećanje od oko pet procenata, što će dodatno uticati na povećanje cena proizvoda.

Šerovićeva je kazala da je naknada u strukturi proizvodne cene vode učestvuje sa osam odsto po litru, "što je ogroman iznos i neizdrživ za proizvođače".

"Niko ne beži od plaćanja naknade, ali tražimo da to bude razuman iznos", rekla je ona, istakavši da u zemljama okruženja, ali i u EU takva vrsta naknade i ne postoji, već ponegde postoje koncesione naknade, koje su od jednog do tri evra po kubiku. 

Sekretar Odbora za poljoprivredu PKS Milan Prostran rekao je da ta privredna asocijacija podržava zahteve proizvođača mineralne vode i spremna je da sa Direkcijom za vode razmatra problem visine naknade za korišćenje voda.

Prostran je kazao da "razume potrebu da država ubire prihode od te naknade", ali smatra da to "ne treba da ugrozi opstanak kompanija i šteti interesu kupaca". 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Voda


Unesite tekst komentara:

<<

24. januar - 30. januar 2011.

>>