emg home
RSS

Muftija: Ministar nije išao na časove istorije

28. januar 2011. | 10:21 09:34

Izvor: Beta

Grad: Novi Pazar

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić optužio je vlasti da su pokušale puč na Islamsku zajednicu, da jke Sandžak prislino pripojen Srbiji, a da ministar prosvete nije išao na časove istorije.

Zukorlić je sinoć u Novom Pazaru na tribini "Svetosavizacija muslimanske dece kroz srbijanske obrazovne sisteme", osvrćući se na izjavu ministra za prosvetu Žarka Obradovića, rekao da on verovatno nije išao na časove istorije jer je Sandžak tek 1912. prisilno ušao u sastav Srbije i Crne Gore.

“Ministar zamera što o tome nisam govorio ranije, a ja već tri godine o tome govorim. Do 2000. naš glavni zadatak bio je da sačuvamo glave, a posle 2000. dali smo šansu demokratskoj Srbiji da rešava probleme, a oni su odgovorili agresijom na Islamsku zajednicu, otimanjem vakufske imovine, isteravanjem veroučitelja iz škola, opstrukcijom Bošnjačkog nacionalnog veća i opstrukcijom Internacionalnog univerziteta", naveo je Zukorlić.

On je ocenio da bošnjačka deca imaju pravo na nacionalni identitet i da je bošnjačka zajednica digla glas upravo zbog toga da bi se deca osetila zaštićenim i da ne bi bila usamljena. "Ni u jednoj školi sa albanskom decom se ne obeležava Sveti Sava, kao ni u Vojvodini, gde su u većini mađarska deca, jedino se Romi i Bošnjaci teraju na to", rekao je Zukorlić.

On je dodao da svako u svojoj kući ili verskom objektu može da se moli kako hoće, ali da škola treba da bude ustanova u kojoj se obrazuju deca u skladu sa univerzalnim principima nauke i obrazovanja. "Krštenje škola i drugih državnih organa je kršenje principa ove države", ocenio je Zukorlić.

"Naš narod je pokazao zrelost i svest i to je ono što treba da nas čini ponosnim. Naš poziv je bio civilizovan i ukazao je na dve stvari, da ova zemlja pripada svim građanima koji u njoj žive i da zato ne može dopustiti da njene ustanove budu krštene", istakao je Zukorlić.

Zukorlić je rekao da će srpska deca imati svoj verski, nacionalni i duhovni identitet kada bude ostvarena autonomija Sandžaka. "Garantujem da tad srpska deca neće biti primorana da učestvuju ni u jednoj formi obeležavanja Bajrama, kao ni bilo kog drugog verskog čina. Biće im zagarantovan njihov verski, nacionalni i duhovni identitet u individualnom i kolektivnom smislu", rekao je Zukorlić.

Obradović je juče izjavio da kritike koje su stigle iz Novog Pazara u vezi s proslavljanjem Svetog Save kao školske slave nisu bitne jer se ona obeležava od 1941, a da je Zukorlić na sceni poslednjih desetak godina i da sve do sad nije rekao nešto slično.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

28. januar 2011. 13:34:08

| Ime

0

I u cemu je problem covecanstva u veri za veru se gubi zivot!

<<

31. januar - 06. februar 2011.

>>

Povezani naslovi