emg home

RSS

Milosavljević: Moguć rast cena hleba (VIDEO)

01. februar 2011. | 14:43

Izvor: Emg.rs

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević rekao je danas da očekuje da će rast cena biti jak u prvoj polovini godine, a da će ukupna inflacija biti niža nego prošle.On je kazao da postoji mogućnost da cene hleba porastu jer je u poslednjih godinu dana i pšenica skuplja 2,5 odsto.

Milosavljević je podsetio da je Ministarstvo trgovine prošle godine usvojilo Uredbu kojom su limitirane marže za hleb „sava“.

     „Intervenisali smo i sa pozajmicom pšenice iz Robnih rezervi i ti pekari koji je koriste imaju obavezu da ne povećavaju cenu što će inspekcija i kontrolisati. To ne znači da drugi neće povećavati cenu hleba“, objasnio je on.

Ministar je ponovo istakao da su cene hrane u Srbiji najjeftinije u odnosu na evropske zemlje osim u Makedoniji i Bugarskoj, ali i da su prosečne zarade male.

„Standard je niži nego što bismo želeli, ali na nivou onoga koliko smo produktivni, konkurentni koliko izvozimo“, pojasnio je on.

Ministarstvo trgovine ne razmišlja o zamrzavanju cena jer to ne bi zaštitilo životni standard rekao je Stipe Lovreta, savetnik ministra trgovine.

On je na konferenciji za novinare rekao da bi takav potez bio poguban, a da se ugroženim kategorijama stanovništva može pomoći samo adekvatnom socijalnom politikom.

„Ukoliko bismo zamrzli cene ili ograničili marže onda bi i imućniji kupovali po tim cenama.
Socijalna politika mora imati veći senzibilitet prema socijalno ugroženima“, objasnio je Lovreta.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi