emg home
RSS

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga u Skupštini

01. februar 2011. | 14:47

Izvor: Beta

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je Skupštini Srbije uputila predlog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, o kome bi prema ocenama centralne banke parlament trebalo da raspravlja na nekom od prolećnih zasedanja."Novim zakonom će biti zaokružen sistem zaštite potrošača, zajedno sa opštim Zakonom o zaštiti potrošača i povećaće se stepen zaštite klijenata korisnika finansijskih usluga", rekla je danas viceguvernerka NBS Mira Erić-Jović na raspravi o tom zakonu koji je u Beogradu organizovala Biznis info grupa.

Prema njenim rečima, "u novom zakonu je gotovo u celini preneta Direktiva EU broj 48", sa izuzetkom institucija koje ne postoje u Srbiji kao što je kreditni posrednici, ali je i proširena pa će se zakon odnositi i na stambene kredite, devizne kartice, sefove, račune, depozite i druge bankarske usluge.

Mira Erić-Jović je istakla da je bankama u interesu da unaprede praksu primenom zakona, jer trenutno postoje brojni prigovori koji ukazuju "na krajnje neprihvatljivu praksu u oblasti kreditiranja", kazala je ona navodeći menjanje uslova kreditiranja u toku otplate.

Na primedbe o retraoaktivnosti važenja zakona, ona je navela da se na radi o klašičnim retroaktivnim odredbama, zato što se one odnose na obaveze koje dospevaju nakon stupanja na snagu zakona i samo u delu koji se odnosi na primenu i pozivanje na posebnu poslovnu politiku banaka.

Viceguvernerka NBS smatra da nije utemeljena najava poskupljenja pojedinih finansijskih usluga banka, jer ne vidi na osnovu kojih odredaba zakona bi do toga moglo da dođe, zapitavši se da li bi na to zaista mogla da utiče odredba da klijent ima pravo na besplatno gašenje računa i platne kartice.

Bankari, koji nisu videli završnu verziju zakona, a koja je urađena nakon njihovih primedaba, kao i primedaba predstavnika organizacija potrošača, ipak su se složili da je pravi trenutak za donošenje takvog akta, koji je dobra osnova za regulisanje tržišta, iako mu zameraju pojedine odredbe koje se odnose na oblast oglašavanja, kreditnih kartica, raskida ugovora, prevremene otplate kredita.

Predstavnici Rajfajzen banke, Alfa banke, Eurobanke EFG i OTP banke stavili su primedbe i na odredbe koje utiču na povećanje troškova poslovanja, što bi moglo da utiče na povećanje cene proizvoda.

Savetnik ministarke finansije Srbije Vladan Matić kazao je da je to ministarstvo "potpuno saglasno sa predlogom zakona".

"Zakon će omogućiti zaštitu klijenata od banaka, ali i zaštitu banaka od nesavesnih klijenata", rekao je Matić ističući da "zakon na pravičan način definiše ko je za šta odgovoran".

Matić je kazao da je Ministarstvo finansija dalo podršku za izradu posebnog zakona, jer su finansijske usluge specifične i ne bi se mogle regulisati opštim zakonom o zaštiti potrošača, ali je dodao da bi zakon mogao kasnije da se doradi, kako bi se njime obuhvatili i klijenti brokersko-dilerskih društava i investicionih fondova.

Predstavnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Petar Milutinović zamerio je što novi zakon nije utvrdio nadležnosti organizacija za zaštitu potrošača. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>