emg home
RSS

Preduzetnice porodilje plaćaju duple doprinose

02. februar 2011. | 16:46

Izvor: Emg.rs

Unija poslodavaca Srbije saopštila je danas da su žene preduzetnice diskriminisane jer im Poreska uprava naplaćuje duple doprinose kada odu na porodiljsko odsustvo i apelovala na Ministarstvo finansija da im više ne izdaje rešenja po kojima moraju da plate doprinose koji su već uplaćeni.„Osim toga, tražimo da Ministarsvo stornira idata rešenja, a novac uplaćen na osnovu tog nameta da vrate preduzetnicama porodiljama“, izjavila je Nataša Cupać Pavlovski, savetnik za pravne poslove i socijalni dijalog u Uniji poslodavaca Srbije.

Ženama koje imaju svoje radnje a koje su iskoristile porodiljsko odustvo, stigla su, naime, rešenja Poreske uprave na osnovu kojih naknadno moraju da plate doprinose koje iznose između 60.000 i pola miliona dinara. 

Prerma proceni Unije poslodavaca, oštećenih žena ima oko 5.000, a toj organizaciji javilo se 200 preduzetnica.

Kad su preduzetnice otišle na porodiljsko odsustvo morale su ili da zatvore radnju ili da prenesu upravljanje na poslovođu. Na taj način tokom odsustva mogle su da dobijaju zakonom predviđenu zaradu na račun ali i da im se uplaćuju porezi i doprinosi, objasnila je jedna od oštećenih preduzetnica Ana Petrović.

Većina se odlučila da prenese upravljanje na poslovođu a nakon što su se vratile na posao, dobile su rešenja da same plate doprinose. Uz to, obračunava im se kamata nešto manje od dva odsto mesečno.   

Natalija Mićunović, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada je rekla da je praksa da žene preduzetnice plaćaju duple doprinose suprotna raznim strategijama koje su donete. 

"Na ovaj način će doći do smanjenja broja zaposlenih, do smanjenja broja žena preduzetnica, do povećanja sive ekonomije", rekla je ona. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • UPS traži da Vlada poštuje Socijani sporazum i zakone

    21. oktobar 2011. 14:10 |

  • Potrebna kontrola da li je poslodavac isplatio doprinose

    26. oktobar 2011. 16:10 |

  • UPS: Bojkot uplate PDV-a ako država ne reši probleme

    30. septembar 2011. 11:09 |