emg home

RSS

Bez dogovora sa prosvetarima u Agenciji za mirno rešavanje sporova

03. februar 2011. | 09:12 15:18

Izvor: Emg.rs, Beta

Sindikati i Minstarstvo prosvete nisu postigli dogovor na sastanku u Agenciji za mirno rešavanje sporova, pa prosvetari očekuju da se o njihovim zahtevima "ozbiljno razgovara" večeras sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, izjavio je predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović."Ministarstvo prosvete je u Agenciju poslalo apsolutno neadekvatne predstavnike koji nisu nadležni da rešavaju naše zahteve. Očekujemo da na večerašnjem sastanku sa premijerom i ministrima prosvete i finansija konačno ozbiljbo razgovaramo o našim zahtevima", kazao je Živanović.

On je rekao da su sva četiri reprezentativna prosvetna sindikata konačno utvrdila zajedničke zahteve sa kojima će večeras nastupiti na pregovorima u Vladi Srbije, ali nije želeo da o tim zahtevima iznosi detalje.

"Homogenizovali smo zahteve i večeras ćemo ih predstaviti premijeru i resornim ministrima", kazao je Živanović.

Prema njegovim rečima, i Sidikat obrazovanja Srbije, koji je svoje članstvo pozvao na štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, počeće generalni štrajk od ponedeljka, ako Vlada ne bude ispunila zahteve prosvetara.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti, počeli su 28. januara štrajk i pozvali svoje članstvo na potpunu obustavu nastave.

Istog dana i Sindikat obrazovanja Srbije počeo je zakonski štrajk skraćenjem časova za 15 minuta.

 

Obradović: Poštovaćemo ekonomske mogućnosti zemlje

Ministar za prosvetu Žarko Obradović rekao je danas da će na večerašnjem sastanku s predstavnicima sindikata premijer Mirko Cvetković i ministarka finansija Diana Dragutinović nastupiti poštujući ekonomske mogućnosti zemlje.

Ministar je na konferenciji za novinare posle predstavljanja zbirki zadataka za polaganje male mature ponovio da u ovom trenutku nema novca za ispunjenje sindikalnih zahteva i da četiri milijarde koje je pomenula ministarska finansija Diana Dragutinović ne postoje, već su projekcija mogućih prihoda u budžetu ako ekonomski tokovi budu onakvi kakvi su bili poslednjih dana decembra i prvih dana januara.

Tek posle prvog kvartala treba videti da li taj novac postoji i za šta on može biti upotrebljen, rekao je Obradović.

On je rekao da bi mogao da nastupi domino-efekat jer su jutros još neki sindikati zahtevali povećanje plata. “Ako država treba da nam eksplodira i da ugrozimo makroekonomsku stabilnost, onda se postavlja pitanje suštine”, rekao je Obradović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Obradović: Nema razloga za bojkot nastave u Banji Koviljači

    09. novembar 2011. 09:11 |

  • Obradović: Otvoreni smo za razgovor svakog dana

    29. oktobar 2011. 10:10 |

  • Studenti Univerziteta umetnosti traže poštovanje preporuka

    28. oktobar 2011. 14:10 |