emg home

RSS

Za sedam dana nastavak sastanka sa sindikatom zdravstva (VIDEO)

09. februar 2011. | 14:44 17:25

Izvor: Beta, Emg.rs

Predstavnici Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i ministarstava finansija i zdravlja nastaviće pregovore za sedam dana, dogovoreno je na današnjem sastanku u Beogradu.Sindikat će o daljim koracima odlučiti danas i obavestiti javnost, a završena je i polučasovna obustava rada u organizaciji još jednog reprezentativnog sindikata zdravstva - Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost".

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Branislava Plančak kazala je nakon jednočasovnog sastanka u ministarstvu finansija da im je ponuđena platforma koja se odnosi na sve javne službe, kakva je, kako je kazala, ponuđena i prosvetarima.

"Sastanak je bio konstruktivan i dobro je prošao. Oni će pogledati naše zahteve, i u sredu, ne znam još tačno u koje vreme, nastavljamo pregovore", navela je Plančakova.

Predstavnici sindikata sastali su se s pomoćnikom ministarke finansija Bogdanom Popovićem i pomoćnicom ministra zdravlja Zoricom Pavlović, pošto, prema rečima Plančakove, Diana Dragutinović nije bila u vladi u vreme kad su oni zatražili prijem.

Ona je kazala i da im je u ministarstvu finansija rečeno da se očekuje priliv od deset milijardi dinara u budžetu i da će se ta sredstva jednako podeliti.

     


Oko 100 članova tog sindikata okupilo se jutros ispred Vlade Srbije i zatražilo prijem kod Diane Dragutinović i premijera Mirka Cvetkovića. Oni su tada predali i zahteve u Vladu Srbije, među kojima je i povećanje plata za 14,5 odsto, nakon čega su pozvani na sastanak u resorno ministarstvo.

Zatraženo je i povlačenje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o platama u državnim organima i javnim službama i da se obezbedi novac za isplatu jubilarnih i novogodišnjih nagrada.

Zatražena je i realizacija posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač država, kao i korekcija koeficijenta za obračun i isplatu plata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, uz uspostavljanje adekvatnog odnosa između koeficijenata po grupama poslova, i uz socijalni dijalog sindikata i vlade.

Prema podacima tog sindikata, zarada fizičkog radnika u zdravstvu je 13.440 dinara, spremačice 15.480, ekonomski tehničari i administrativni službenici imaju po 23.120, medicinske sestre 28.540, lekari po 51.120, a lekari-specijaliste po 59.230 dinara.

Po zakonu, zdravstveni radnici ne mogu da obustave rad.

Drugi reprezentativni sindikat, Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost", održao je danas polučasovnu obustavu rada u zdravstvenim ustanovama.

Predsednik "Nezavisnosti" Zoran Ilić rekao je jutrosda će u 132 zdravstvene ustanove, u simbolično vreme - u pet minuta do 12 sati, obustaviti rad na 30 minuta. U tom sindikatu još se skupljaju podaci o broju ustanova koje su učestvovale u toj akciji upozorenja.

Ilić je zamolio građane da imaju razumevanja za borbu zaposlenih u zdravstvu za ostvarivanje svojih ciljeva.

Taj sindikat je juče predao svoje zahteve vladi i ministarstvima zdravlja i finansija, a traži izradu posebnih kolektivnih ugovora kod poslodavaca, bolji socijalni dijalog i povećanje osnovice cene rada zaposlenih za 21 odsto.

Ilić je ranije kazao da će u drugoj polovini februara biti odlučeno na koji način će protestovati taj sindikat.

Novi sindikat zdravstva Srbije, koji nije utvrdio reprezentativnost, sutra će izvesti performans ispred ministarstva zdravlja, kao znak upozorenja pred štrajk koji su najavili za 21. februar zahtevajući povećanje plata zaposlenih u toj oblasti za 30 odsto.

Performans je zakazan za 11.30 ispred zgrade ministarstva u Nemanjinoj ulici.

Predsednik tog sindikata Živorad Mrkić rekao je da će štrajk 21. februara biti organizovan u skladu sa zakonom, odnosno da će se primati samo hitni slučajevi u bolnicama, a da domovi zdravlja neće raditi.

Mrkić je naveo da taj sindikata ima oko 13.200 članova i da se očekuje odziv na štrajk i zaposlenih u zdravstvu koji nisu sindikalno organizovani ili su u nekim drugim sindikatima.

Prema podacima tog sindikata, spremačice u zdravstvenim ustanovama imaju plate 15.200 dinara, medicinske sestre između 30.000 i 34.000, a lekari profesori univerziteta između 67.000 i 68.000.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Štrajkovi, Sindikati, Zdravstvo

Ličnosti: Diana Dragutinović, Zoran Ilić, Branislava Plančak

Institucije: Ministarstvo finansija Srbije, Vlada Srbije, Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Vlada smenila direktora Zavoda za javno zdravlje Kragujevac

    03. novembar 2011. 16:11 |

  • Policijski sindikat Srbije sutra nastavlja štrajk protestima

    19. oktobar 2011. 17:10 |

  • U četvrtak protest sindikata zaposlenih u zdravstvu

    17. oktobar 2011. 15:10 |