emg home
RSS

Garantovati sigurnost elektronskog bankarstva i trgovine

22. februar 2011. | 13:19

Izvor: Emg.rs

Prostor za razvoj elektronskog bankarstva i e-trgovine u Srbiji postoji, ali je korisnicima potrebno garantovati sigurnost i trgovcima ponuditi veći broj servisa, ocenjeno je danas na okruglom stolu EMG E-banking i e-trgovina u Srbiji.Učensnici su ocenili da perspektiva elektronskih servisa leži u mobilnim telefonima koji se vrlo mnogo koriste i da bi oni,  posle buma kartičarstva, mogli predstavljati sledeći veliki trend u bankarstvu u Srbiji.

Mirko Španović, član Izvršnog odbora Hypo Alpe Adria banke rekao je da ta banka u Srbiji ostvaruje najveći broj SMS transakcija u odnosu na sve ostale zemlje u kojima posluje.

Branko Čelarević iz Komercijalne banke rekao je da više od 260.000 korisnika te banke koristi neko od elektronskih rešenja, a da šansa budućeg razvoja leži u servisu "platimo", u čijem je razvoju učestvovalo pet razvojih banaka, a koji je zasnovan na mobilnim telefonima.

On je istakao da je taj servis potpuno siguran i da se prilikom transakcija ne zahtevaju svi podaci koji su inače potrebni, već samo PIN kod kojim se potvrđuje plaćanje određenih faktura.

Vladimir Đorđević, kantri menadžer kompanije Visa rekao je, govoreći o bezbednosti elektronskog plaćanja, da je neophodna edukacija trgovaca i daljih korisnika.

On je istakao da je Visa prošle godine ostvarila istorijski najnižu stopu zloupotreba u plaćanjima i ocenio da nedostatak sigurnosti više ne može da bude opravdanje za nekorišćenje elektronskih servisa i slab razvoj elektronske trgovine.

 

Paypal bi pokrenuo e-trgovinu


Paypal bi mogao da pokrene elektronsku trgovinu u Srbiji jer bi početkom njegovog korišćenja mala i velika preduzeća u većem obimu počela da nude svoje proizvode i usluge na internetu, rekao je danas Vladimir Dornik, direktor razvoja kompanije Chip card.

Dornik je rekao da Paypal trgovcima nudi povoljnije uslove nego banke prvenstveno zato što ne postoje jednokratni troškovi prilikom otvaranja naloga, već samo provizija prilikom trgovinskih transakcija.

Slobodan Marković, savetnik za telekomunikacije i informatičko društvo rekao je da ljudi u Srbiji traže Paypal jer on nudi najbolje uslove trgovcima, te da oni nemaju trenutno dobru ponudu od banaka u pogledu servisa.

On je takođe istakao da kod domaćih servisa neodostaje i jednostavnost korišćenja koji je bitan faktor za razvoj e-trgovine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: e-trgovina, e-banking, PayPal

Kompanije: Komercijalna banka, Visa International, Hypo Alpe Adria banka, EMG


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Četiri osobe ranjene u pljački banke na Karaburmi

    20. oktobar 2011. 17:10 |

  • Štednja u dobrotvorne svrhe

    19. oktobar 2011. 12:10 |

  • Parlament potvrdio sporazume o zaduživanju Srbije

    18. oktobar 2011. 15:10 |