emg home

RSS

Otvoren 33. Međunarodni sajam turizma (VIDEO)

24. februar 2011. | 09:31 15:47

Izvor: Beta

Na Beogradskom sajmu danas je otvoreni Međunarodni sajam turizma, Sajam vina i Sajam suvenira, koji će trajati do nedelje, 27. februara.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, zadužen za turizam, Goran Petković rekao je otvarajući sajam da je to pravo mesto da se promoviše regionalna saradnja, a naročito povezivanje preko reke Dunav.

Ministarstvo ekonomije i Turistička organizacija Srbije će na sajmu predstaviti turističke aranžmane i zimske centre u Srbiji, a ovogodišnja zemlja-partner sajma je Hrvatska.

Državni sekretar Ministarstva turizma Hrvatske Ivo Mujo izrazio je uverenje da će ovogodišnje partnerstvo na sajmu približiti turizam i privredu dve zemlje.

"Ciljevi su nam uspostavljanje nove vazdušne linije, tako da će Hrvatska obala biti udaljena od Beograda na oko 50 minuta leta", rekao je on i istakao da su Hrvatskoj bitni gosti iz Srbije.

Dodao je da je saradnja dvosmerna, da ima sve više hrvatskih turista u Srbiji i da treba zajedno raditi na međunarodnim turističkim projektima.

Predsednica Evropske turističke komisije Petra Hedorfer je rekla da je 2010. došlo do povećanja prometa putnika u svetu za 6,7 osto i da je ostvaren ukupna broj putovanja bio 935 miliona, što je najveći broj ikada zabeležen.

"Broj putovanja u Evropi prošle godine porastao je 3,2 odsto, a u Aziji 12,6 odsto", kazala je ona.

Naglasila je da je Srbija "sjajna turistička destinacija" i istakla da je Dunav važna turistička atrakcija ne samo u Srbiji već i u Evropi.

Pod sloganom "Danas započinje leto" do nedelje će svoju ponudu predstaviti oko 900 izlagača iz 43 zemlje, a biće i popusta do 20 odsto.

U okviru Sajma turizma po drugi put se održava Sajam vina, na kojem će Ministarstvo ekonomije predstaviti aranžman "Putevi vina Srbije", a TOS "Mapu vinskih puteva Srbije".

Izlaže 105 vinara iz deset zemalja, među kojima su i Italija, Francuska, Španija, Slovenija, Hrvatska, Argentina.

Posebne promocije na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu najavili su Indonezija, Kuba, Turska i Španija.

Na ovogodišnjem Sajmu turizma TOS će imati i 50 inostranih poslovnih gostiju.

   

Raste broj turista u Srbiji


Prošle godine je Srbiju posetilo šest odsto više turista nego 2009. izjavila je danas u Beogradu direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Gordana Plamenac dodajući da je zemlju tokom 2010, posetilo oko 700.000 stranih turista.

Plamenac je rekla novinarima na 33. Međunarodnom sajmu turizma da je u toku prve polovine prošle godine posećenost bila nešto lošija, dok je u drugoj polovini zabeležen rast.

"Za to postoji mnogo razloga, jer se kod nas svetska ekonomska kriza osetila nešto kasnije, zatim vulkanski pepeo u delovima Evrope i mnoge druge prepreke", kazala je Plamenac i dodala da je promocija turizma Srbije u inostranstvu u ove godine počela mnogo ranije.

Plamenac je istakla da je Srbija u Briselu nedavno bila zemlja partner, da je TOS u Milanu prošle nedelje imao zapaženu promociju, a predstoje promocije u Berlinu, Moskvi i Geteborgu i izrazila očekivanje da će strani turisti više posetiti Srbiju ove godine.

Plamenac je istakla da TOS na ovogodišnjem sajmu turizma promoviše tri festivala u 10 dana, koji treba da budu "paradigma naše dinamike duha i atmosfere" - Nišvil, Guča i Beogradski "Beeirfest".

"Uz sve to, mi promovišemo gradove i aktivni odmor iz Beograda, ruralni turizam, nautički turizam i Dunav u godini usvajanja Dunavske strategije" naglasila je direktorka TOS.

Plamenac je kazala kako se veliki broj panevropskih ruta razvija pod okriljem Saveta Evrope, a TOS ima udela u nekim regionalnim inicijativama poput kreiranja rute Rimskih imperatora zajedno sa Bugarskom, Rumunijom i Hrvatskom.

 

Cene smeštaja u Hrvatskoj kao i u 2010.


Cene smeštaja u hrvatskim letovalištima ove godine će biti kao i u prošloj letnjoj sezoni, rekao je danas predsednik Hrvatske turističke organizacije Boris Žgomba.

"Svaki turista će moći da pronađe smeštaj koji odgovara njegovim mogućnostima, a cene su od 10 do 350 evra na dan", rekao je Žgomba novinarima na Međunarodnom sajmu turizma na Beogradskom sajmu.

Njegova su procene da će ove godine u Hrvatskoj letovati oko 100.000 turista iz Srbije, što je više nego lane.

"Do sada je najviše građana Srbije letovalo u Istri, a otvaranjem avio linije između Beograda i Dubrovnika trebalo bi da poseta bude ravnomerna po celoj obali", istakao je Žomba.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Turizam, Sajmovi i izložbe

Ličnosti: Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije

Institucije: Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije, Turistička organizacija Srbije

Događaji: Međunarodni sajam turizma


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Šest odsto više turista

    03. oktobar 2011. 11:10 |

  • Otvoren Sajam voda u Beogradu

    08. novembar 2011. 12:11 |

  • Turisti se vratili u Beograd

    04. novembar 2011. 10:11 |