emg home

RSS

Usvojeni Zakon o ministarstvima i izmene Zakona o Vladi

11. mart 2011. | 15:32 15:48

Izvor: Beta, Emg.rs

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o ministarstvima, kojim je predviđeno da rekonstruisana Vlada Srbije ima 17 ministarstava. Vlada će imati ukupno 21 člana.

Rekonstruisanu vladu činiće ministarstva spoljnih poslova, odbrane, unutrasnjih poslova, finansija, pravde, kao i ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Vlada će imati i ministarstvo ekonomije i razvoja statističkih regiona, ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, ministarstvo za ljudska i manjinska prava i drzavnu upravu i lokalnu samoupravu, ministarstvo prosvete i nauke, ministarstvo omladine i sporta, ministarstvo zdravlja i ministarstvo rada i socijalne politike.

Vladu će činiti i ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, ministarstvo za Kosovo i Metohiju i ministarstvo vere i dijaspore.

Skupština Srbije usvojila je danas i izmene Zakona o vladi koje utvrđuju da premijer i potpredsednik vlade mogu istovremeno da budu i ministri, kao i obavezu članova vlade da u javnosti zastupaju i izražavaju stavove vlade.

Izmenama zakona je precizirano da su članovi vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi vlade dužni da u javnim nastupima i u izjavama u javnosti izražavaju i zastupaju stavove vlade. Odluku vlade dužan je da zastupa u javnosti i član vlade koji je glasao protiv nje ili je bio uzdržan.

Kako je utvrđeno, informacije o radu vlade ne mogu se davati suprotno načinu određenim poslovnikom vlade ili na način na osnovu kojeg se ne može utvrditi koji član vlade daje informaciju.

Precizirano je da su "članovi vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi vlade, dužni da poštuju i izvršavaju obavezna upustva i posebna zaduženja koje im da predsednik Vlade, shodno programu i politici vlade".

Izmenama zakona je utvrđeno da od podnošenja predloga za razrešenje člana vlade do odluke Skupštine, ministar ne može da obavlja svoja ovlašćenja, već ih preuzima član vlade koga premijer za to ovlasti.

Zakonom je predviđeno i da generalnom sekretaru vlade mandat prestaje postavljenjem novog generalnog sekretara vlade, kao i ostavkom ili razrešenjem.

Zakoni istupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Vlada Srbije priprema dokument o Kosovu za Skupštinu

    03. novembar 2011. 15:11 |

  • Cvetković: Sednica o Kosovu 2. novembra

    27. oktobar 2011. 17:10 |

  • Usvojen Zakon o javnoj svojini

    26. septembar 2011. 14:09 |