emg home
RSS

Usvojen Zakon o javnoj svojini

26. septembar 2011. | 14:33

Izvor: Beta

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o javnoj svojini koji utvrđuje tri nivoa vlasnika javne svojine: državu, pokrajinu i lokalne samouprave.

Za zakon, čijim usvajanjem je ispunjen još jedan od uslova na putu Srbije ka EU, glasala su 133 poslanika vladajuće većine i opozicione Liberalno demokratske partije (LDP) od ukupno 155 prisutnih poslanika.

Precizirano je da će državni putevi prvog reda i auto-putevi biti u svojini Republike, dok će Vojvodina imati svojinu nad putevima drugog reda, odnosno putevima koji spajaju gradove između dva okruga unutar pokrajine.

Lokalna samouprava biće nadležna da održava ulice, trgove, parkove i opštinske puteve, i biće njihov vlasnik.

Kanalska mreža, sem plovnih puteva, biće u svojini Vojvodine koja može, kao korisnik naknade za imovinu, da nastupa u sudskim procesima u okviru sukcesije nekadašnje SFRJ, ukoliko je ta imovina bila ranije u njenom vlasništvu.

Predviđeno je da se Vojvodini prenese u vlasništvo imovina u koju je ta pokrajina ulagala sredstva, a što je tražila Liga socijaldemokrata Vojvodine.

To će omogućiti da se u vlasništvo Vojvodine prenese imovina Novosadskog sajma, preduzeća "Gas" iz Novog Sada, rudnika Kovin, Radio televizije Vojvodine, Petrovardinske tvrđave, kao i Vojvođanske Akademije nauka i umetnosti i legata.

Zakon nisu podržali poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, koji su deo vladajuće koalicije, jer nisu usvojeni njihovi amandmani kojima su tražili da deo železničke infrastrukture bude u svojini Vojvodine, kao i čitava kanalska mreža na teritoriji pokrajine.

Zakonom o javnoj svojini određeno je šta su prirodna bogatstva i opšta dobra koja se ne mogu otuđiti, ali će moći da se dobiju na korišćenje ili koncesiju.

Utvrđeno je da država i lokalne samouprave koji su osnivači javnih i komunalnih preduzeća, prenesu tim firmama u roku od dve godine imovinu neophodnu za rad.

U zakonu je, na predlog Liberalno demokratske partije, precizirano da se direktori javnih preduzeća biraju na javnim konkursima i zabranjuje korišćenje dobara od javnog interesa u privatne ili partijske svrhe.

Pokrajina i lokalne samouprave imaće rok od tri godine od dana stupanja na snagu zakona da upišu vlasništvo nad javnom svojinom koju koriste.

Vlasništvo nad javnom svojinom koja se potražuje u postupku restitucije, neće moći da se upiše dok ne bude rešen njen status.

Zakon o javnoj svojini, prema rečima predlagača, treba da omogući definisanje obima javnog sektora u Srbiji i efikasnije upravljanje tom imovinom.

Vlada Srbije ranije je najavila da će ove godine biti usvojeni i zakonik o svojini, zakon o koncesijama i javno-privatnom parnerstvu, i izmene Zakona o javnim nabavkama čime će se u potpunosti urediti pitanje svojine unutar države.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi