emg home

RSS

Cvetković: Građani treba da žive bolje danas, odmah!

14. mart 2011. | 12:32 17:14

Izvor: Emg.rs, Beta

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je danas prilikom izbora novih članova vlade u svom ekspozeu da u narednih godinu dana pred Vladom Srbije stoji najveći izazov, a to je svakodnevni intenzivan rad na smanjenju nezaposlenosti i povećanju životnog standarda građana.

„Želeo bih sa ovog mesta da poručim da Vlada Republike Srbije neće žaliti truda kako bi uspela u ostvarenju ovog cilja. Građani Srbije treba da žive bolje danas, odmah! I mi ćemo sve učiniti da tako bude“, rekao je premijer u obraćanju poslanicima parlamenta.

On je kazao da će se lično potruditi da uvede „nultu toleranciju“ za nerad, bahatost i sve ono što iskače iz zacrtane zajedničke politike.

   

„Svi članovi ove vlade moraće od danas da budu još odgovorniji u svom radu, skromniji u svom držanju, vredniji u cilju postizanja rezultata, sa još više sluha za potrebe građana, zbog kojih se nalaze tu gde jesu“, rekao je Cvetković.

Premijer je rekao da će do kraja svog mandata vlada preduzeti i operativne mere koje će u kratkom roku dovesti do olakšanja aktuelnih teškoća najugroženijih slojeva stanovništva i poboljšanja života građana.

Premijer je dodao i da prioriteti koje je Vlada Srbije predstavila 2008. godine prilikom konstituisanja ostaju nepromenjeni, a to su sticanje statusa kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, borba protiv korupcije i kriminala, saradnja sa Hagom, dobri odnosi sa zemljama regiona i očuvanje teritorijalne celovitosti.

 

Danas izbor novih članova vlade

Skupština će danas na posebnoj sednici izabrati nove članove vlade koja će ubuduće imati 17 resora i 21 člana, umesto dosadašnjih 24 ministarstava i 27 clanova vlade.

Novi članovi vlade će, po izboru u parlamentu, položiti zakletvu.

Premijer Mirko Cvetković, koji će u rekonstruisanoj vladi istovremeno biti i ministar finansija, predložio je parlamentu nove članove vlade: Vericu Kalanović iz G17 plus za potpredsednicu vlade, Dušana Petrovića iz Demokratske stranke (DS) za ministra poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i Nebojšu Ćirića iz G17 plus za ministra ekonomije i regionalnog razvoja.

Premijer je predložio Milutina Mrkonjića iz Socijalističke partije Srbije (SPS) za ministra za infrastrukturu i energetiku, Milana Markovića iz DS-a za ministra za ljudska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Žarka Obradovića iz SPS-a za ministra prosvete i nauke, Zorana Stankovića koga je za ministra zdravlja predložio G17 plus i Olivera Dulića iz DS-a za mnistra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Za ministra kulture, informisanja i informacionog društva predložen je Predrag Marković iz G17 plus, a za ministra vera i dijaspore Srđan Srećković iz Srpskog pokreta obnove.

 

Konstatovane ostavke ministara


Skupština Srbije konstatovala je danas ostavke ministara koji će ostati bez funkcija, kao i onih čijim će resorima biti dodati novi poslovi.

Konstatovane su ostavke ministarke finansija Diane Dragutinović, ministra poljoprivrede Saše Dragina, rudarstva i energetike Petra Škundrića, trgovine i usluga Slobodana Milosavljevića, za telekomukacije i informaciono društvo Jasne Matić, kuluture Nebojše Bradića, vera Bogoljuba Šijakovića.

Parlament je konstatovao i ostavke ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića, nauku i tehnološki razvoj Božidara Đelića. infrastrukture Milutina Mrkonjića, za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića, prosvete Žarka Obradovića, životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića i za dijasporu Srđana Srećkovića.

Ostavke nisu podnosili ministri u čijim resorima nije bilo promena.

 

Jovanović: LDP neće podržati rekonstrukciju


Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović rekao je danas da ta stranka neće podržati rekonstrukciju vlade, jer ona ne predstavlja promenu politike već rekonstrukciju "partijske politike".

Jovanović je u skupštinskoj raspravi o izboru novih članova vlade, rekao da u ekspozeu premijera Mirka Cvetkovića ne postoji nijedna konkretna mera za prevazilaženje problema koji su, kako je rekao, u velikoj meri nasleđeni.

On je rekao da vlada nije postigla zacrtane ciljeve u poslednje tri godine, navodeći da su razlozi za loše rezultate pogrešna politika ili poremećeni odnosi u vladi.

Jovanović je kazao da je malo urađeno na poboljšanju standarda građana, saradnji sa Haškim tribunalom i unapređenju regionalnih odnosa.

"Tražimo konkretne odgovore na koji način mislite da rešite probleme u regionu koji imamo sa svim susedima, kao i da prihvatite realnost i kažete istinu o Kosovu", kazao je Jovanović.

Lider LDP je rekao da rekonstruisana vlada nema energiju i "težinu" potrebnu instituciji koja bi trebalo da izvede društvo iz krize.

On je premijeru rekao da ne može da dođe u parlament da predstavlja rekonstruisanu vladu, a da nijednu reč ne kaže o ljudima koji će voditi vladu.

"Sigurno postoji neki kvalitet u Dušanu Petroviću ili Predragu Markoviću. Ko će da kaže nešto o njihovim kvalitetima, ako nećete vi", upitao je Jovanović.

On je upitao šta će Nebojša Ćirić u vladi i otkud Predrag Marković u kabinetu, kad ga, kako je naveo, sa njegovom biografijom "niko ne bi pozvao ni na razgovor za posao".

Jovanović je rekao da se Cvetkovićev kabinet srušio na "odbrani njegovog autoriteta" i da niko u Srbiji nije dužan "da razume probleme u vladi", jer je, kako je naveo, najvažniji interes građana.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da je rekonstrukcija vlade "kozmetika i zamajavanje naroda", a rekonstruisanu vladu nazvao "političkim bućkurišem" koji neće uspeti da poboljša katastrofalno stanje u Srbiji.

"Nema više zamajavanja i kajanja, prošao vam je rok trajanja. Nijednoj vladi ništa ne vredi ako joj je narod u bedi. Očekivali smo da premijer Cvetković podnese ostavku. Ako odlazi pola vlade koja je radila sa njim, onda je bilo logično da se promeni i premijer", rekao je Ilić u skupštinskoj raspravi o rekonstrukciji vlade.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je da Vlada Srbije ne nudi nikakva rešenja za "katastrofalno stanje" u društvu. Samardžić je kazao da je ekspoze koji je danas poslanicima izložio premijer Mirko Cvetković "mršav".

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je da očekuje da rekonstruisana vlada pokaže socijalnu odgovornost i jedinstvo u ostvarivanju zacrtanih ciljeva, od kojih je osnovni članstvo u EU. Ona je rekla da će rekonstruisana vlada doprineti da se postavljeni ciljevi ostvare efikasnije i da će novi ljudi uneti pozitivnu energiju i podstrek za rešavanje problema.

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija Branko Ružić izjavio je da se ciljevi Vlade ne menjaju njenom rekonstrukcijom i pohvalio rad ministara iz SPS. Ružić je rekao da je tokom mandata ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića koji je i predsednik SPS, pokrenuta ozbiljna borba protiv kriminala i korupcije.

Šef poslanika PUPS-a Momo Čolaković rekao je da ta stranka podržava rekonstrukciju vlade i rešenja koja su ponuđena u ekspozeu premijera Mirka Cvetkovića i pohvalio rad ministara iz koalicije SPS-PUPS-JS. Čolaković je kazao da je za PUPS značajno da vlada i dalje radi na ostvarivanju ciljeva koji su utvrđeni nakon konstituisanja 2008. godine, a kao najbitniji naveo ekonomsku stabilnost.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor rekao je da će poslanici SVM podržati rekonstrukciju vlade jer je za tu stranku, kako je naveo, politička stabilnost na prvom mestu. Pastor je, međutim, kazao da je mana predložene rekonstrukcije što u njoj neće biti ministra sa teritorije Vojvodine i da je to poražavajuće.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Rekonstrukcija, Rekonstrukcija Vlade, Ekspoze

Ličnosti: Mirko Cvetković, Čedomir Jovanović

Institucije: Vlada Srbije, Skupština Srbije


Unesite tekst komentara:

14. mart 2011. 17:16:22

| Ime

0

ovaj nas zeza !

15. mart 2011. 10:19:04

| Mirko

0

Imenjak nas opet pravi ludim.Ova vlast je kao onaj vodja u Domanovicevoj pripoveci.

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi