emg home

RSS

File: Napredak u dijalogu donosi datum za pregovore

14. oktobar 2011. | 09:41 14:08

Izvor: Beta, Emg.rs

Komesar EU za širenje Štefan File izjavio je danas da će Evropska komisija preporučiti datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom čim bude postignut značajan napredak u nastavku dijaloga s Prišitnom.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon sednice Saveta za evropske integracije, File je rekao da je izveštaj Evropske komisije Beogradu otvoreno stavio do znanja da je prioritet nastavak dijaloga i poboljšanje odnosa s Prištinom.

File je ocenio da je EK bila otovrena i dodao da smatra da je to poboljšanje moguće ispuniti i da nije potrebno da se čeka neki novi izveštaj, već da će preporuka o datumu početka pregovora biti doneta čim taj napredak bude ostvaren.

Premijer Srbije Mirko Cvetković, koji je predsedavao sednicom Saveta, kaže da je zadovoljan zbog preporuke EK i zbog toga što nema nikakvih dodatnih uslova osim nastavka dijaloga s Prištinom, što su, kako je rekao, uslovi na kojima Srbija već radi i koji su u potpunosti u skladu s njenim Ustavom.

 

Nada Kolundžija: Nema novih uslova

Šefica Poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je danas da EK ne postavlja pred Srbiju nove uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU. "Ne postoje nikakvi politički uslovi koji bi mogli, kako se to sada u javnosti zloupotrebljava, da se tumače kao zahtev za priznnje nezavisnosti Kosova", rekla je Nada Kolundžija posle sastanka Filea sa šefovima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije.

Ona je navela da je File šefovima poslaničkih grupa preneo da nedvosmisleno nema novih uslova za sticanje statusa kandidata.

"Potvrđeno je da je interes EU, ali i Srbije, da se problemi u vezi s Kosovom rešavaju kroz dijalog i pregovore", kazala je ona.

 

File predstavio mišljenje EK

Štefan File je predsednici Skupštine Slavici Đukić-Dejanović i predsednicima poslaničkih grupa predstavio mišljenje Evropske komisije o zahtevu Srbije za status kandidata za prijem u EU.

U saopštenju Skupštine Srbije se navodi da je File posebno naglasio pozitivne rezultate zakonodavne aktivnosti Skupština Srbije što je, kako se ističe, bilo veoma značajno za stav Evropske komisije da preporuči Savetu ministara da donese pozitivnu odluku o kandidaturi Srbije.

File je naglasio da predstoji još mnogo posla na putu Srbije ka članstvu u EU, pri čemu je istakao značaj napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi

  • File u petak u Beogradu predstavlja mišljenje EK

    13. oktobar 2011. 09:10 |

  • File: Kandidatura Srbiji ako napreduje u dijalogu s Kosovom

    20. decembar 2011. 09:12 |

  • Ketrin Ešton i File očekuju završne korake do februara

    12. decembar 2011. 12:12 |