emg home

RSS

Poslanici EP pozvali Nikolića da prekine štrajk

19. april 2011. | 16:02

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su danas Nikolića da prekine štrajk glađu, rekao je predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Laslo Varga.

U posebnom saopštenju koje se odnosi na političku situaciju u Srbiji, prema rečima Varge, poslanici su pozvali sve političke aktere u Srbiji da rade na jačanju institucija i da političke problema rešavaju u okviru institucija.

To je važno pre svega zbog mogućnosti da do kraja godine stignemo do statusa kandidata, ako se budemo bavili reformama, a ne nečim drugim, poručio je Varga završnog dana Petog nterparlamentarnog sastanka Srbija-Evropski parlament.

On je dodao da je parlamentarna delegacija Srbije sa svojim evropskim kolegama danas razgovarala o usklađenju zakonodavstva s novim Ustavom Srbije, o ekonomskoj situaciji u zemlji i regionalnoj saradnji. Varga je naveo da je najveća pažnja posvećena pitanjima koja se tiču izmena izbornog zakonodavstva kada se radi o blanko-ostavkama i redosledu poslanika na izbornoj listi.

On je, takodje, rekao da je na sastanku istaknuto da što pre treba doneti zakon o javnoj sredini i zakon o izvornim prihodima Vojvodine, a evroposlanici su, prema njegovim rečima, pozdravili odluku da se otvori predstavništvo Vojvodine u Briselu.

Varga je istakao da su sve poruke poslanika EP upućene članovima srpske delegacije bile pozitivne i ohrabrujuće. "Niko nas nije preterano ili neargumentovano kritikovao, što je ponekad bio slučaj ranije. Poslanici u EP su svesni da su pred nama ključni meseci u procesu evropskih integracija. To su meseci u kojima zaista treba da radimo, zato što je, i to je poslednja rečenica u ovom zajedničkom saopštenju, nadohvat ruke dobijanje statusa kandidata", naveo je Varga.

On je dodao da su evroposlanici, takodje, pokušali da upozore srpsku delegaciju na posledice ukoliko se Srbija ne koncentriše na ono što je u ovom trenutku važno, a to su reforme, donošenje svih potrebnih zakona i ispunjavanje svih onih kriterijuma koje očekuje EK za pozitivno mišljenje".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi