emg home
RSS

Ne zna se kada će socijalni sporazum biti potpisan

26. april 2011. | 15:17

Izvor: Beta

Članovi Socijalno ekonomskog saveta očekuju da će socijalni sporazum koji predviđa povećanje minimalne cene rada na 102 dinara po radnom satu od juna do decembra biti potpisan do kraja nedelje.Kako je rečeno u Ministarstvu rada i socijalne politike, Sindikatu i Uniji poslodavaca, termin potpisivanja tog dokumenta koji predviđa i da iz budžeta do kraja godine bude izdvojeno 500 miliona evra za oporavak privredne aktivnosti i povećanje životnog standarda, još nije utvrđen, tako da je neizvesno da li će biti potpisan do 1. maja.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je ranije da bi bila "prava blamaža" ako se sporazum, čiji su tekst usaglasili socijalni parteri prošle nedelje ne potpiše, posle toliko teških pregovora i usaglašavanja.

On je međutim dodao da je mogućnost da se sporazum ne potpiše svedena gotovo na teoriju i dodao da će sporazum stupiti na snagu odmah po potpisivanju.

Na osnovu dogovora članova saveta - Vlade, Unije poslodavaca, samostalnog sindikata i sindikata "Nezavisnost", minimalna zarada od juna do decembra će biti 17.748 dinara.

Sporazumom je predviđeno ulaganje u prioritetne oblasti u visini od 35,4 milijardi dinara i odobravanje preko 17,7 milijardi dinara kredita iz Fonda za razvoj, kao i 4,6 milijardi dinara za otvaranje novih radnih mesta domaćim i stranim poslodavcima.

Jedna od mera iz sporazuma je i povezivanje radnog staža a Vlada Srbije je prošle nedelje usvojila uredbu na osnovu koje će biti povezan staž svima koji su zaposleni u preduzećima i organizacijama u kojima je država većinski vlasnik.

Sporazumom je predviđeno i snadbevanje tržišta po stabilnim cenama najznačajnijim životnim namirnicama i energentima, s tim da će vlada intervenisati u slučaju narušavanja odnosa između tržišnih cena i zarada zaposlenih.

Predviđeno je i donošenje celovitog agrarnog plana, koji uključuje subvencije, davanje prednosi domaćim preduzećima prilikom javnih nabavki, overa zdravstvenih knjižica svim licima koja su u radnom odnosu, donošenje novog Opšteg kolektivnog ugovora kao i dodatnu socijalnu zaštitu teško zapošljivih i ranjivih grupa stanovništva.

Sporazum predviđa i da sprovođenjem reforme propisa budu izmenjeni pojedini zakoni kako bi se omogućilo lakše poslovanje.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Minimalna cena rada

Ličnosti: Rasim Ljajić

Institucije: Unija poslodavaca Srbije, Ministarstvo rada, Socijalno-ekonomski savet Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

06. jun - 12. jun 2011.

>>