emg home

RSS

Šmit: Mađarska podržava evrointegracije Srbije

05. maj 2011. | 15:40 18:11

Izvor: Emg.rs

Mađarska daje svu podršku i pomoć Srbiji na putu evropskih integracija i nadamo se da će EU još ove godine doneti odluku o evropskom statusu Srbije, te da će pregovori početi posle toga, rekao je danas u Beogradu predsednik Mađarske Pal Šmit.Šmit je nakon susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem rekao da ekonomska saardnja između Srbije i Mađarske, koja iznosi 1,1 milijardi evra pokazuje da se obe zemlje već nalaze na kraju ekonomske krize.

Predsednik Mađarske je pozdravio donošenje zakona u Srbiji koji pomažu građanima mađarske nacionalnosti da očuvaju nacionani identitet, navodeći da taj primer treba da sledi i Mađarska.

Tadić je izazio zahvalnost Mađarskoj na podršci koju pruža Srbiji na putu ka EU i istakao da odnosi između dve zemlje nikada nisu bili bolji.

Tadić je kao posebno značajan vid saradnje istakao Dunavsku strategiju, koja prema njegovim rečima može da doprinese poboljšanju živorta građana svih 11 zemalja u dunavskom slivu.

Predsednik Srbije je naveo da će Srbija nastaviti da sledi princip zaštite manjina, njihovog jezika i pisma, školstva, kulture i identiteta u celini.

On je takođe naglasio značaj infrastrukturnog povezivanja dve zemlje, ali i još veče investicije srpskih kompanija u Mađarskoj.

Tadić je, povodom ubistva vođe Al Kaide Osame bin Ladena, rekao da je legitimna svaka oružana akcija protiv onih koji predstavljaju pretnju miru i bezbednosti u svetu.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Vlade Božidar Đelić, šef diplomatije Vuk Jeremić i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Nakon tog sastanka počeo je susret delegacija dve zemlje.

Šmit će razgovarati i s premijerom Mirkom Cvetkovićem i predsednicom Parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović, a sutra u Novom Sadu razgovarati s premijerom Vojvodine Bojanom Pajtićem i potom posetiti Suboticu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi