emg home

RSS

Tadić: Nema para za povećanje subvencija

31. maj 2011. | 15:53

Izvor: Beta

Grad: Niš, Novi Sad

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Nišu povodom štrajka poljoprivrednika da nema dovoljno para u budžetu za subvencije i da vlada pokušava da sredstva koja ima za subvencije ravnomerno raspodeli.

"Vlada pokušava da sredstva za subvencije ravnomerno raspodeli i istovremeno obezbedi kontinuitet u proizvodnji mleka i mesa, da ne bismo imali nestašice", rekao je Tadić.

On je kazao da nema mogućnosti za veće subvencije poljoprivrednicima.

"Naša privreda nije u mogućnosti da obezbedi takve prilive da bi imali subvencije kao u zemljama Evropske unije", rekao je Tadić.

Poljoprivrednici iz Vojvodine su nezadovoljni namerom vlade da smanji subvencije po hektaru i blokiraju saobraćajnice i mostove. Prvobitni predlog je bio da se subvencije daju gazdinstvima koja imaju parcele do 10 hekatara, a posle protesta poljoprivrednika vlada je predložila da se subvencije povećaju na 30 hektara po registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu.

Poljoprivrednici razgovarali sa Pajtićem


Predstavnici poljoprivrednika, koji zbog najavljenog smanjenja subvencija protestuju ispred zgrade Vlade Vojvodine, izjavili su danas da im pokrajinski premijer Bojan Pajtić nije mogao pomoći u vezi sa zahtevom da im se omogući odlazak traktorima u Beograd.

Predstavnik poljoprivrednika iz udruženja Klub 100 P plus Vojislav Malešev rekao je agenciji Beta da im je Pajtić preneo da pokrajina nema nadležnost nad policijom i da samim tim ne može da im pomogne u nameri da se zapute u Beograd i iskažu svoje negodovanje ispred Vlade Srbije.

Dodao je da im je Pajtić pružio podršku i razumevanje za njihove zahteve u vezi sa subvencijama.

Ispred zgrade Vlade Vojvodine na Bulevaru Mihajla Pupina stiglo je polcijsko pojačanje uz pomoć koga je napravljen kordon, kako bi poljoprivrednicima bio onemogućeno da traktorima nastave povremeno da blokiraju saobraćajnice i mostove u Novom Sadu.

Poljoprivrednici se sa oko 50 traktora nalaze na službenom parkingu Vlade Vojvodine i traže od policije da povuče kordon.

Poljoprivrednici protestuju od juče zbog smanjenja subvencija. Na sinoćnom sastanku poljoprivrednika sa resornim ministrom nije postignut dogovor oko iznosa subvencija.

Poljoprivrednici zahtevaju da iznos subvencija ostane isti kao i prošle godine.

Oni su juče sa hiljadama traktora pokušali iz različitih krajeva Vojvodine da dođu do Beograda, u čemu ih je sprečila policija. Noć su proveli na traktorima i na brojnim blokadama puteva u pokrajini i najavili da neće odustati od svojih zahteva u vezi sa subvencijama.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Subvencije, Protest zemljoradnika

Ličnosti: Bojan Pajtić, Boris Tadić


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi