emg home

RSS

LDP: U budžetu ima novca za subvencije poljoprivredi

01. jun 2011. | 09:19

Izvor: Beta

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović kaže da nije tačno da u budžetu nema novca za subvencije poljoprivrednicima.

"Nije tačno da nema para u budžetu i postoje mnoge pozicije sa kojih je moguće naći sredstva koja navodno nedostaju. Država krije da će samo kroz skandalozno povećanje naftnih akciza dodatno zaraditi više od 100 miliona evra. Neka makar taj novac i deo subvencija koje se razbacuju na partijska javna preduzeća uloži u subvencije", rekao je Jovanović.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče povodom štrajka poljoprivrednika da u budžetu nema dovoljno novca za subvencije i da Vlada pokušava da sredstva koja ima za subvencije ravnomerno raspodeli.

On je dodao da Vlada Srbije pravi ogromnu grešku time što pokušava da posvađa poljoprivrednike iz Vojvodine i one koji se poljoprivredom bave u ostatku Srbije i tako opravda svoju pogrešnu politiku.

Jovanović je ukazao da Vlada treba da usmeri subvencije na one koji mogu da proizvedu i izvezu mnogo, a ne na male proizvođače kojima imanja služe samo za preživljavanje ili prodaju na malo, a koje treba zaštititi kroz preciznu socijalnu politiku, a ne rasipanjem siromašnog agrarnog budžeta.

"Našoj poljoprivredi treba jasan plan i ulaganje u renidustrijalizaciju proizvodnje i njenu tehnološku modernizaciju. I seljaci su prozreli da je evropska politika vlade samo fraza i zato opravdano traže da se i u Srbiji sprovodi evropska politika subvencija za ozbiljne i krupne proizvođače", ocenio je Jovanović.

On je, takođe, poručio da Vlada treba da odustane od povlađivanja ruskoj državnoj kompaniji i podigne rudnu rentu na naftu i gas koji, kako je naveo, strana kompanija eksploatiše uglavnom u Vojvodini sa sadašnjih ponižavajućih tri odsto.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi