emg home
RSS

Stručnjaci: Ratari zarađuju i bez subvencija

02. jun 2011. | 13:41 14:03

Izvor: Emg.rs, Beta

Institut za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda utvrdio je analizom proizvodnje da ratari u Srbiji, koji se bave uzgojem kukuruza i pšenice, zarađuju 742 evra, odnosno 1.007 evra po hektaru, i to bez subvencije od 14.000 dinara.

Kako je navedeno u analizi, u koju je agencija Beta imala uvid, prosečna proizvodnja kukuruza od osam tona po hektaru trenutno na berzi košta 1.728 evra, a troškovi za seme, mineralno đubrivo, stajnjak, upotrebu mehanizacije 986 evra.

Za prosečan rod pšenice od četiri tone po hektaru i uz sadašnju cenu na Produktnoj berzi u Novom Sadu, zarada iznosi 1.809 evra, dok su troškovi proizvodnje 802 evra po hektaru.

Predsednik Društva agranih ekonomista Srbije i profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Miladin Ševarlić rekao je da te proračune treba uzeti sa oprezom, jer su rađeni na osnovu trenutnih cena žitarica na berzi. Kako je objasnio, u vreme žetve i otkupa cene su daleko niže, tako da i poljoprivrednici dobiju mnogo manje novca nego što je navedeno u proračunu Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Dodao je da je potrebno utvrditi i koliko je od 120 miliona evra koje je na ime subvencija po hektaru prošle godine dobilo oko 74.000 registrovanih poljoprivrednika, završilo kod onih koji imaju manje posede, a koliko kod onih sa velikim gazdinstvima.

Prema njegovim rečima, nije dobro ni to što je 76 odsto novca za subvencije koji je dodeljen prošle godine završilo u Vojvodini, a ostatak u užoj Srbiji, iako učešće centralne Srbije u strukturui obradivih površina iznosi 61 odsto. "O tom regionalnom disbalansu govori i procena da je od 250.000 hektara neobrađenih oranica u Srbiji, samo 10.000 u Vojvodini, dok je ostatak u užoj Srbiji", kazao je Ševarlić.

Kako je objasnio, razlog takvog stanja je to što se proizvođači u centralnoj Srbiji koji imaju manje posede ne registruju jer su im izdaci za poreze i doprinose na ime osiguranja poljoprivrednika, što je uslov da konkurišu za subvencije, veći nego iznos pomoći koju bi dobili po hektaru.

Ševarlić ipak smatra da je nužno da poljoprivrednici, a posebno ratari, shvate da Srbija mora da menja strukturu subvencija u korist stočarstva. "Srbija nema stočni fond koji može da preradi kukuruz koji se proizvede, pa smo tako postali njegovi veliki izvoznici, umesto da izvozimo meso i prerađevine, koje imaju veću tržisnu vrednost", kazao je Ševarlić.

 

Poslodavci: Šteta zbog blokade više stotina miliona dinara

Udruženje poslodavaca Srbije saopštilo je danas da zbog protesta poljoprivrednika privatne kompanije dnevno gube više stotina miliona dinara i najavilo da će, ako se brzo ne postigne dogovor i ne prestane sa blokadama, tužiti državu zbog kršenja prava na rad i preduzetništvo.

"Trenutno, pekari ne mogu da dostave hleb, mlekari mleko, izdavači novine, prodavnice se polako prazne, a proizvodnja ostaje bez repromaterijala", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da se na nivou većih trgovinskih lanaca razmatra odluka da se mnoge prodavnice u gradovima Banata, Bačke i Srema zatvore jer je u njima promet opao i do 70 odsto s obzirom da se već nekoliko dana ne opskrbljuju osnovnim životnim namirnicima, koje učestvuju sa 40 do 75 odsto u prometu.

Kako se dodaje, ukoliko Vojvodina i narednih dana bude blokirana u roku od pet do sedam dana procene privrednika govore da će šteta u vojvođanskoj privredi premašiti četiri milijarde dinara, a država će zbog smanjenog priliva od PDV-a, poreza na zarade i drugih obaveza izgubiti više novca od onog što poljoprivrednici traže.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

05. septembar - 11. septembar 2011.

>>

Povezani naslovi