emg home
RSS

Tadić: Vidni znaci oporavka privrede

10. jun 2011. | 14:38 15:30

Izvor: Beta

Grad: Prokuplje

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da srpska privreda pokazuju znake oporavka od velike svetske ekonomske krize.

Srbija u poslednja dva meseca prvi put za tri godine raste broj zaposlenih i ako se nastavi tim tempom do kraja ove godine biće zabeleženi važni rezultati, kazao je Tadić na otvaranju nove proizvodne hale fabrike auto-kablova "Leoni" u Prokuplju.

Tadić je kazao i da je dokaz o oporavku pivrede to što svetski priznat proizvođač u automobilskoj industriji - Leoni, uspešno radi u Srbiji.

Prema njegovim rečima, dolazak stranih investitora koji uspešno rade u Srbiji, menja sliku o njoj u svetu i omogućava joj da postane poznata kao zemlja dobrih radnika i sposobnih stručnjaka.

"Krenućemo po svetu u potragu za novim investiorima", kazao je Tadić i dodao da je za privlačenje investitora u nerazvijene sredine u Srbiji veoma važna dobra sprega Vlade i lokalnih vlasti.

Potpresednik nemačke kompanije "Leoni" Helmut Cender kazao je da je za dve godine, koliko ta kompanija radi u Prokuplju, u obnovu fabrike i proizvodnju uloženo 13 miliona evra.

"Prokupački pogon 'Leonija' postao je okosnica naše proizvodnje u ovom delu Evrope, tako da razmišljamo o proširenju proizvodnje u Srbiji", kazao je on.

Cender je naveo da se nova hala u Prokuplju prostire sa na blizu 7.000 kvadaratnih metara i da se u njoj za sada nalazi jedna proizvodna linija, dok će do kraja godine proraditi još dve sa još oko 400 radnika.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić rekao je da je Prokuplje najbolji primer opravka privrede i dokaz da se za veoma kratko vreme može postati vodeći proizviđač u regionu.

"U Prokupljju je stopa nezaposlenosti do nedavno bila preko 30 odsto, a danas imamo više od 1.000 novih zaposlenih u jednoj svetski poznatoj firmi što je dokaz da se sa mnogo truda može sve postići", kazao je Ćirić.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije je za pokretanje proizvodnje u fabrici "Leoni" u Prokupljj pre dve godine dalo subevncije od 6,5 milona evra - 5.000 evra po novozaposlenom radniku.

Kompanija Leoni je najveći svetski proizvođač kablova za automobilsku industriju i sada zapošljava oko 56.000 radnika u 34 zemalje u svetu, a ostvarije godišnju proizvodnju od tri milijarde evra.

Prema planu, prokupački pogon bi u 2012. godini trebalo da postigne proizvodnju vrednosti 43 miliona evra, koja će potpuno biti namenjena za BMW i da zaposli ukupno blizu 2.000 radnika.

 

Tadić: Povećanje broja radnih mesta - imperativ

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Prokuplju da je povećanje broja radnih mesta u Srbiji imperativ i da na poboljšanju ekonomske situacije treba da rade svi - i predsednik, premijer, ministri.

"Radno mesto danas je imperativ i u čitavom svetu. To je glavni motiv svakog čoveka u svakoj zemlji", rekao je Tadić posle otvaranja nove proizvodne hale nemačke fabrike auto-kablova "Leoni".

Prema njegovim rečima, poboljšanje ekonomske situacije u Srbiji je timski rad u kome treba da učestvuju predsednik, premijer i ministri i svi treba da odrade svoj deo posla.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

11. jun 2011. 10:25:56

| joka

0

U 5 minuta do kraja zanjeg časa u godini, sa svim kečevima, kažemo da nećemo pasti godinu, nego da idemo u viši razred. Veoma optimisičko, bez osnove na vidiku...

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi