emg home
RSS

Porezi najveći trošak duvanske industrije

17. jun 2011. | 17:00

Izvor: Emg.rs

Grad: Bečići

Kristjan Kring, potpredsednik, Japan Tobacco International Adriatica rekao je na Samitu guvernera u Bečićima da 80 odsto troškova duvanske industrije odlazi na plaćanje poreza.

Kring je upozorio da su porezi u duvanskoj industriji u Austriji 1,8 odsto, Srbiji 9,1 odsto, Makedoniji 7, Rumuniji 5,3, Bugarskoj 6,3. On je izjavio da postoji zahtev za povećanjem akciza u svim državama regiona, ali da bi to trebalo učiniti transparentno.

"Razlike u cenama cigareta u zemljama regiona otvaraju prostor za nezakonite kanale prodaje", istakao je on.

Japan Tobacco International Adriatica, prema njegovim rečima, ima 10,5 odsto učešća na svetskom tržištu, zapošljava 48.000 ljudi i 50 odsto kompanije je u vlasništvu Vlade Japana.

Kring je kazao da će sve zemlje Balkana kako se budu pribliđžavale Evropskoj uniji, morati svoju akciznu politiku da usklade sa evropskim standardima. Nova Direktiva Evropske unije nalaže visinu minimalne akcize od 90 evra na 1000 cigareta. To je cilj koji ć e biti postavljen i zemljama regiona. Trenutno, u Srbiji je 28 evra na 1000 cigareta.
 

„Predvidiv i postepen izjednačen rast akciza u celom regionu je preduslov za prevenciju nelegalne trgovine cigaretama. To se može osigurati donošenjem akciznih kalendara koje bi svaka država regiona trebalo da razvije u saradnji sa duvanskom industrijom. Svrha akciznog kalendara je da unapred reguliše rast akciza u periodu od tri do pet godina čime bi bili osigurani stabilni prihodi za državu i predvidivo poslovno okruženje," rekao je on.

U suprotnom, države bi mogle da se suoče sa udarom na budžete, kao što se desilo novo-pridruženim članicama EU, dodao je on.

"Nadamo se da će vlade zemalja Zapadnog Balkana izbeći takav scenario u saradnji sa duvanskom industrijom koje imaju iskustvo u poslovanju u Evropskoj uniji," kazao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Duvanska industrija

Ličnosti: Kristjan Kring

Kompanije: Japan Tobacco International Adriatica


Unesite tekst komentara:

<<

08. avgust - 14. avgust 2011.

>>

Povezani naslovi