emg home
RSS

Fabris: Za prodaju državnih obveznica najvažniji je momenat

19. jun 2011. | 13:22

Izvor: Beta

Za prodaju državnih obveznica inostranstvu, koju planira Vlada Srbije, najvažnije je izabrati pravi momenat, kako bi se postigla najpovoljnija kamatna stopa, ocenio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris.

 "Svaka zemlja koja ima budžetski deficit mora da traži načine da taj deficit finansira. Prodaja obveznica na inostranom tržištu može biti povoljnija nego prodaja na domaćem tržištu, ali može biti i mač s dve oštrice", rekao je Fabris.

On je ukazao da se prodaja evroobveznica u inostranstvu verovatno može obaviti po višoj kamatnoj stopa nego prodaja obveznica na domaćem tržištu, ali da u slučaju prodaje na domaćem trižstu postoji opasnost da se tako pokupi sva likvidnost sa trižišta, što može dovesti do usporenog privrednog rasta.

"Ja bih uvek preporučio prodaju evroobveznica ako kamatna stopa nije neprihvatljivo visoka", rekao je Fabris.

Vlada Srbije je 16. juna donela odluku da počne da se zadužuje na medjunarodnom finansijskom tržištu prodajom državnih obveznica u vrednosti 700 miliona evra, od čega bi 500 miliona bilo u evrima, a 200 u dinarima. Savetnici u emisiji tih dužničkih papira, planiranoj za kraj avgusta ili početak septembra, biće JP Morgan Chase i Deutsche banka.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Državne obveznice

Ličnosti: Nikola Fabris

Kompanije: JP Morgan Chase


Unesite tekst komentara:

<<

05. septembar - 11. septembar 2011.

>>