emg home
RSS

Misija MMF-a od 18. avgusta o novom aranžmanu

16. avgust 2011. | 10:21 12:53

Izvor: Tanjug

Misija Međunarodnog monetarnog fonda boraviće u Srbiji od 18. do 31. avgusta, gde će sa srpskim vlastima voditi razgovore o aranžmanu iz predostrožnosti, potvrđeno je u Kancelariji MMF-a u Beogradu.

Na čelu misije MMF-a, kao i tokom razgovora o prethodnom stend-baj kreditnom aranžmanu, biće Albert Jeger.

Stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik izjavio je da će tokom boravka misije u Beogradu biti reči i o posledicama aktuelnih turbulencija u svetskoj ekonomiji na Srbiju imajući u vidu da svaka runda pregovora počinje procenom trenutnih ekonomskih dešavanja.

Ukoliko tokom boravka misije bude postignut dogovor, aranžman iz predostrožnosti sa Srbijom mogao bi da bude odobren krajem septembra, ukazao je Lisovolik i objasnio da je obično potrebno četiri do pet sedmica između postizanja dogovora i sastanka Izvršnog odbora MMF-a, koji treba formalno da odobri aranžman.

Lisovolik je napomenuo da će važan deo pregovora biti i budžetska politika za ovu i narednu godinu, a na pitanje da li će MMF davati Vladi Srbije određene sugestije povodom rebalansa budžeta koji se očekuje u septembru, on je ukazao da obim i vreme prilagođavanja budžeta za ovu godinu tek treba da budu razmotreni i dogovoreni.

Predstavnik MMF-a je istakao da je ključni zajednički cilj da se osigura da budžetski deficit bude usklađen sa fiskalnim pravilima predviđenim Zakonom o budžetskom sistemu.

Lisovolik je podsetio da će izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, usvojene u junu, imati određene posledice na ovogodišnji budžet, a u još većoj meri na budžet za narednu godinu i tokom boravka misije razgovaraće se o načinima da se nadomesti "budžetska praznina", koja će nastati primenom tog zakona.

Na nedavnom sastanku u Vladi Srbije, povodom aktuelnih poremećaja na svetskom tržištu, podvučeno je da je od ključne važnosti novi aranžman iz predostrožnosti "koji bi Srbija uskoro trebalo da potpiše sa MMF-om".

Taj sporazum bi bio garant makroekonomske stabilnosti, ali i pokazatelj da vlada vodi kredibilnu ekonomsku politiku, što predstavlja pozitivan signal za sve potencijalne investitore sa kojima se vode pregovori o ulaganju u Srbiju, saopšteno je posle sastanka koji je održao premijer Mirko Cvetković.

 

MMF glavni korektor veće predizborne potrošnje

Zaključivanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) imalo bi izuzetan značaj za Srbiju u trenutku globalne ekonomske nestabilnosti, kao i imajući u vidu da predstoji predizborna godina, jer bi predstavljalo garant održive ekonomske politike i stabilnosti, posebno u očima potencijalnih stranih investitora, ocenili su danas ekonomisti.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris podsetio je da aranžman iz predostrožnosti, o čijem zaključenju će se voditi razgovori, ima svoju finansijsku dimenziju, ali se sredstva koriste samo u slučaju da se pojave neke neplanirane poteškoće.

"Mislim da je za Srbiju u ovom trenutku dobro da sklopi taj aranžman zato što ulazimo u predizbornu godinu, a iz našeg iskustva predizborne godine su često značile preveliku javnu potrošnju i neodgovorno trošenje sredstava, tako da bi ovo bio neuobičajen potez u našoj prošlosti da se u predizbornoj godini zaključi aranžman", istakao je Fabris.

Prema njegovim rečima, aranžman bi Srbiju stavio u pozitivan kontekst u očima potencijalnih stranih investitora jer MMF "na neki način garantuje vođenje ekonomske politike u pravom smeru i neke stabilnosti".

"Treći vrlo važan razlog, ako bi došlo do pogoršanja krize na svetskom nivou i ta kriza uticala na pogoršanje ekonomskih parametara Srbije, Srbija bi maltene automatski mogla da povuče odmah kreditna sredstva od MMF-a pod vrlo povoljnim uslovima", ukazao je Fabris.

On je napomenuo da će tokom predstojećih razgovora sa MMF-om sasvim sigurno biti reči o budžetskoj politici, da će ta međunarodna finansijska institucija insistirati na fiskalnoj odgovornosti, da će MMF insistirati na smanjenju rashoda, smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru, kao i da se u narednom periodu vodi održiva ekonomska politika,

Takođe, MMF će pratiti kakvo je ispunjenje zadataka i ciljeva koji su bili dogovoreni u prethodnom aranžmanu, a koji do sada još nisu sprovedeni, a verovatno će biti reči i o određenim strukturnim reformama, o kretanju inflacije i slično, naveo je Fabris.

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić ocenio je da bi za Srbiju bilo dobro da u ovom trenutku sklopi aranžman sa MMF-om, u bilo kakvom obliku on bio - "da li u obliku neke čvršće veze ili samo aranžman iz predostrožnosti, budući da su neizvesnosti u pogledu razvoja ili produbljivanja trenutne nestabilnosti u globalnoj ekonomiji i okruženju zaista velike".

"U tom pogledu Srbiji bi jedan vid saradnje sa MMF-om, kao garant stabilnosti srpske ekonomije stranim investitorima pre svega, a i domaćim, svakako dobrodošao", istakao je Nikolić.

Podsetivši da je pred Srbijom predizborna godina, "više se troši nego što su mogućnosti, što pokazuje i izvršenje budžeta, zaista se deficit produbljuje", on je ocenio da će vlada biti pred velikim iskušenjima da napravi jedan takav aranžman.

"Imajući u vidu ove druge okolnosti i ceo ambijent u kome se nalazimo aranžman je svakako dobrodošao", naglasio je Nikolić.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić izjavio je da je MMF dobrodošao u Srbiju jer je on, u predizbornoj godini, garant da će se poštovati fiskalna disciplina i da neće biti trošenja prekomernog novca kao što je to bilo u prethodnim izbornim kampanjama.

On je ukazao da pored "zelenog signala" investitorima da ulažu u našu zemlju, dolazak MMF-a dobar je i za građane Srbije, ako sa posmatraju dugoročne perspektive zemlje.

"Spadam u grupu ekonomista koja smatra da MMF i njegove mere nisu dale efekte svuda gde su bile primenjivane, ali Srbija se danas nalazi u takvoj poziciji da je i pored toga, MMF ipak dobrodošao jer on insistira na nekim stvarima koje su u ovom trenutku neizbežne i koje se moraju popraviti", rekao je Savić.

On ne očekuje da će MMF postavljati bilo kakve nove zahteve, već da će samo insistirati na sprovođenju svojih ranijih predloga i sugestija.

Savić smatra i da će veoma teško vlada održati planirani budžetski deficit, te očekuje da će Srbija ubrzo u punoj meri koristiti i ovaj aranžman.

Savić je rekao i da od prisustva MMF-a u Srbiji, građani kratkoročno ništa korisno ne mogu očekivati jer će on instirati na smanjenju budžetske potrošnje, ali dugoročno mogu imati samo benefit.

"MMF dolazi sa instrumentima koji će u najvećoj meri pogoditi građane Srbije. Da podsetim, on predlaže reformu penzionog sistema što znači da će penzije dugoročno u zemlji biti niže, ali to je cena koju mi nažalost moramo platiti, jer smo dugo živeli iznad svojih mogućnosti", ocenio je Savić.

On je dodao da će svakako uspostavljanje ravnoteže između zarađenog i ono što je potrošeno dugoročno posmatrano značiti i građanima Srbije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi