emg home
RSS

Diana Dragutinović: Na sceni je iluzija novca

20. jun 2011. | 09:43 10:19

Izvor: Beta

Državni budžet se puni bolje no što je planirano, ali je to samo iluzija jer je inflacija veća nego što je planirano, pa su i prihodi po osnovu poreza na potrošnju nešto veći, ukazala je profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Diana Dragutinović.

"Veća inflacija znači i veće izdatke za plate i penzije i veća socijalna davanja. Dakle, na sceni je iluzija novca, mislimo da primamo više i mislimo da možemo da trošimo više. Generalno, budžet se puni i prazni tako da je moguće ostvariti deficit koji smo planirali ako se nešto neplanirano ne dogodi", izjavila je Diana Dragutinović za Biznis.

"Opasnosti za budžet u predizbornoj godini su neplanirani troškovi, nove inicijative koje nisu kompletno sagledane, a usvajaju se brzo bez adekvatnih analiza. Obično su predizborne godine pune takvih inicijativa. Najveća opasnost je da novi rashodi generišu deficit budžeta veći od 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, koliko je planirano za ovu godinu, i da onemogući pad deficita u narednim godinama", ocenila je Diana Dragutinović.

Bivša ministarka za finansije je rekla da ne vidi opasnost u sadašnjem zaduživanju države putem emitovanja hartija od vrednosti, ali samo ako je to zaduživanje u okvirima postavljene granice.

Ona je ocenila da bi, imajući u vidu stanje poreske administracije i ustaljene navike poslovnih ljudi i građana u Srbiji, odlično rešenje bilo povećati porez na dodatu vrednost i smanjiti poreze i doprinose na zarade. "Fiskalno opterećenje na zarade treba da se smanji a da se gubitak poreskih prihoda nadoknadi povećanjem PDV-a. Ubeđena sam da bi to višestruko delovalo pozitivno na srpsku ekonomiju. Prvo bi delovalo na povećanje konkurentnosti jer bi time bili smanjeni troškovi rada. To bi bila fiskalna devalvacija. U jednom koraku postali bismo znatno konkurentniji", rekla je ona.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi