emg home

RSS

Jeremić: Zastoj u procesu širenja komplikuje situaciju

20. jun 2011. | 12:53 14:13

Izvor: Beta

Vakuum u procesu širenja Evropske unije u zemljama Zapadnog Balkana može da ojača neevropske elemente i zakomplikuje političku jednačinu sadašnje podrške evrointegracijama, rekao je danas ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

"Ako se stvori vakuum u evropskom procesu, politička jednačina u zemljama Zapadnog Balkana postaće daleko komplikovanija. U taj prazan prostor će početi da ulaze i neki elementi koje ne možemo do kraja nazvati evropskim", rekao je Jeremić na otvaranju panel-diskusije o međunarodnim odnosima i budućnosti srpske diplomatije u Beogradu.

Jeremić je kazao da Uniju trese najveća kriza od njenog nastanka zbog ekonomije, a čija je posledica promena u politici širenja. "Kada je reč o Zapadnom Balkanu i kad je reč o krizi u procesu širenja, svi će se saglasiti da je fenomen da u međunarodnim odnosima retko postoji vakuum. On ne opstaje dugo i nešto uvek ima tendenciju da popuni taj vakuum", rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da trenutno stanje međunarodnih odnosa može da se poredi sa onim posle Drugog svetskog rata ili godinom pada Berlinskog zida. "Godine 1945. počela je era bipolarnog poretka, a 1989. se završila. 2011. i 2012. opet se dešavaju velike promene, a naše iskustvo plastično govori o posledicama ponašanja u tim periodima", rekao je Jeremić.

On je istakao da je jugoslovensko rukovodstvo 1945. godine najbolje prepoznalo šta se dešava u svetu, dok je 1989. primer fijaska u razumevanju nastupajućih svetskih prilika.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evro-integracije

Ličnosti: Vuk Jeremić


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Špindeleger: Srbija napredovala na putu ka Evropi

    27. oktobar 2011. 15:10 |

  • Aselborn: Srbija da prizna Kosovo ako hoće u EU

    26. oktobar 2011. 18:10 |

  • Finska podržava Srbiju na putu ka EU

    20. oktobar 2011. 14:10 |