emg home

RSS

Jeremić: Možemo očekivati striktniji pristup EU

21. jun 2011. | 09:15

Izvor: Beta

Grad: Luksemburg

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio u Luksemburgu da će se Srbija na putu ka EU uskoro suočiti sa striktnijim pristupom, s kojim se druge zemlje verovatno nisu suočavale.

"Mislim da ćemo se u vremenu pred nama suočiti sa sve striktnijim pristupom, sa sve pedantnijim insistiranjem na apsolutnoj primeni svih standarda na putu ka EU i to na način na koji verovatno drugi pre nas nisu morali da se suočavaju", rekao je Jeremić sinoć novinarima.

Jeremić, koji je u Luksemburgu učestvovao na zajedničkom sastanku ministara EU-Zapadni Balkan, je ponovio da širenje EU na zapadni Balkan nije prioritet većine zemalja-članica EU. "Moramo da budemo iskreni. Situacija je daleko od idealne. Put nije nimalo lak", ocenio je Jeremić.

Komesar EU za širenje Štefan File ocenio je u Luksemburgu da su nedavni događaji na Zapadnom Balkanu stvorili zamajac za širenje EU u drugoj polovini 2011. File je naveo da je u regionu postignut napredak, navodeći kao primere ulazak pregovora Hrvatske sa EU u završnu fazu, hapšenje i izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu i pozitivan ishod izbora u Makedoniji.

"To je stvorilo zamajac za proširenje za drugu polovinu godine, kad će Evropska komisija pripremati izveštaje o napretku, uključujući mišljenje o Srbiji", rekao je File novinarima u Luksemburgu.

Predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton poručila je zemljama Zapadnog Balkana da ih, bez obzira na sve izazove i težak rad na putu ka EU, po učlanjenju očekuje još više rada.

Ona je ocenila da je jučerašnji ministarski sastanak EU i zemalja Zapadnog Balkana u Luksemburgu bio prilika da se razgovara o postignutom napretku, ali i o preostalim izazovima koji zemlje regiona očekuju na putu ka EU.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Potpisana deklaracija o rešavanju problema izbeglih

    07. novembar 2011. 14:11 |

  • Cvetković: Dijalog s Prištinom čim se stvore uslovi

    07. novembar 2011. 12:11 |

  • Špindeleger: Srbija napredovala na putu ka Evropi

    27. oktobar 2011. 15:10 |