emg home

RSS

Delević: Srbija će uspeti da odgovori na izazove

21. jun 2011. | 12:56

Izvor: Beta

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević izrazila je danas uverenje da će Srbija uspeti da odgovori na preostale izazove i dobije pozitivno mišljenje o zahtevu za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

"To ne znači da će Srbija 12. oktobra, u trenutku kada se to mišljenje objavi, biti potpuno uređena zemlja i da će se svi politički procesi koji su sada u toku uspešno okončati", rekla je Delević u Skupštini Srbije na okruglom stolu o upravljanju krizama u EU.

Prema njenim rečima, mišljenje Evropske komisije zavisiće od toga šta je Srbija uspela da uradi i koliko posla je završeno u predviđenom roku, kao i od utiska kojom brzinom će unutrašnje reforme biti nastavljene posle 12. oktobra.

Ona je ocenila da je za proces proširenja EU i za ceo region dobro okončanje pristupnih pregovora Hrvatske, ali da je izazov to što u tom trenutku nema nijedne zemlje regiona koja pregovara o ulasku u EU.

"Trenutak objavljivanja mišljenja o zahtevu Srbije za članstvo koji će se poklopiti sa izveštajima za druge zemlje zapadnog Balkana, može da promeni dramatično situaciju i da se ođednom nađe više zemalja pred početkom pregovora za članstvo", rekla je Delević.

Govoreći o očekivanjima EU u pogledu ispunjenosti uslova za prijem novih članica, Delević je rekla da je za Srbiju najveći izazov da privuče pažnju kao neko ko može da uspostavi dinamiku unutrašnjeg reformskog procesa i doprinese stabilizaciji prilika u regionu.

Ona je dodala da su ciljevi Srbije i EU ostali isti, po pitanju prijema u članstvo i proširenja EU na ceo region, ali da su se u proteklih nekoliko godina promenile okolnosti u kojima se taj cilj ostvaruje.

Okrugli sto "Mehanizmi za upravljanje krizama u EU" organizovali su Skupština Srbije i Nacionalni demokratski institut. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evrointegracije

Ličnosti: Milica Delević

Institucije: Vlada Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi