emg home

RSS

Šmit: Priznavanje granica nije uslov za EU, ali je poželjno

23. jun 2011. | 14:41

Izvor: Beta

Zamenik nemačkog ministra odbrane Kristijan Šmit izjavio je danas u Beogradu da je po međunarodnom pravu poželjno priznavanje granica susednih zemalja ali da to nije uslov za ulazak u Evropsku uniju (EU).

"Poželjno je da se, što se tiče međunarodnog prava, priznaju granice susednih zemalja, ali to svakako nije uslov za ulazak u EU. Dalji koraci ne zavise od toga šta će biti za 10-15 godina. Sada se bavimo konkretnim stvarima", rekao je Šmit novinarima.

Na pitanje da li će Srbija bez rešenog pitanja granica i bez priznavanja Kosova postati članica EU, Šmit je na konferenciji za novinare u ambasadi Nemačke u Beogradu rekao da granice treba da budu regulisane i da se do njihove promene ne može doći nasiljem.

"Kada se pragmatično prihvati realnost, onda se Srbija može dobro razvijati u EU, u okviru koji je dat", istakao je Šmit, navodeći da je i Nemačka tokom prošlog veka naučila da prihvati realnost.

On je istakao da se sposobnost Srbije da bude deo EU ne može vezati isključivo za pitanje Kosova, ali se, kako je naglasio, od Srbije očekuje saradnja sa susedima.

Zamenik ministra finansija Nemačke Harmund Košik rekao je da je za nemačku vladu najbitnije rešavanje praktičnih problema sa kojima se ljudi na Kosovu svakodnevno susreću, a to su ujedno i kopenhaški kriterijumi čije je ispunjenje osnov za članstvo u EU.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo, Evrointegracije, Diplomatija

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Kristijan Šmit


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi